Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Home » Εβδομαδιαίες Συνάξεις Γυναικών

Εβδομαδιαίες Συνάξεις Γυναικών

+ΤΡΙΤΗ 15/11/2022 -ΩΡΑ 6.00 μ.μ. ~ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ!

ΟΙ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ που λειτουργούν κάθε Τρίτη στις 16.00, στο Ενοριακό και Πολιτιστικό μας Κέντρο ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΦΥΓΗ, ξεκίνησαν σαν ιεραποστολική προσπάθεια συμμελέτης της Αγίας Γραφής για τη ορθόδοξη χριστιανή γυναίκα με την ονομασία «Κύκλος Νέων Μητέρων», πριν από τρεις περίπου δεκαετίες, υπό την καθοδήγηση της μακαριστής κυρίας Ματίνας Κρουσταλλάκη (μητέρας του πανεπιστημιακού Καθηγητού της Παιδαγωγικής κ. Γεωργίου Κρουσταλλάκη και του αειμνήστου αδελφού του Προέδρου Εφετών Ευαγγέλου) και μεταστεγάστηκε από το κτίριο του παλαιού Οικοτροφείου στο ενοριακό μας Κέντρο τη δεκαετία του 1980.

Την πνευματική σκυτάλη ανέλαβε τότε η εξαίρετη εκπαιδευτικός-δασκάλα κ.Αναστασία Φυσέκη,η οποία όμως, μετοικώντας στην Αθήνα με την οικογένειά της το 1988, παρέδωσε τα πνευματικά ινία διδαχής στην εκπαιδευτικό-δασκάλα κ. Ευαγγελία Ανυφαντή -από την Καρδίτσα της Θεσσαλίας-, η οποία προσέδωσε ιδιαίτερο παλμό και ζωντάνια στις Συναντήσεις αυτές.
Παράλληλα μια άλλη πνευματική κίνηση Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής Γυναικών, φιλοξενήθηκε την ίδια χρονική περίοδο στο Ενοριακό μας Κέντρο, υπό την καθοδήγηση της μακαριστής κυρίας Πιπίνας(Αγριππίνας) Παυλογιαννοπούλου.
Μετά τη εκπαιδευτική απόσπαση της κ. Ευαγγελίας Ανυφαντή και τη δημιουργία οικογένειας στην ιδιαίτερη πατρίδα της το 1994, ανέλαβε επάξια την πνευματική ευθύνη -της πρώτης πνευματικής κίνησης- η εκπαιδευτικός – καθηγήτρια θεολόγος κ. Μαργαρίτα Σακελλάρη-Δαδανού -από τον Αλίαρτο Βοιωτίας- η οποία με μεγάλη επιτυχία έδωσε θεολογικό υπόβαθρο και εκκλησιολογικές διαστάσεις σε αυτήν.
Λόγω όμως των πολυποίκιλων οικογενειακών και εκπαιδευτικών ευθυνών της,το 2006, παραχώρησε την πνευματική σκυτάλη στον Εφημέριό μας π. Γεώργιο και έκτοτε αφ΄ ενός μεν προσέλαβε ενοριακό χαρακτήρα, με την ονομασία ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ και αφ΄ ετέρου σημειώθηκε ιδιαίτερη συμμετοχή γυναικών σε αυτές.
Στα χρόνια αυτά, αναπτύχθηκε σωρεία διαφόρων θεμάτων από τον αγιογραφικό ,θεολογικό, λατρευτικό, εορτολογικό, υμνολογικό, πνευματικό-πρακτικό χώρο της Μητέρας μας Εκκλησίας, αλλά και από το συζυγικό-οικογενειακό και ευρύτερα κοινωνικό στίβο με συχνές αναφορές σε επίκαιρα θέματα. κατάλληλες εισηγήσεις, επίλυση αποριών, γόνιμο συμπροβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων, δημιουργική συζήτηση, μα πάνω απ’ όλα δυνατότητα επικοινωνίας στους σημερινούς καιρούς αποξένωσης και αφιλίας..!
Από το 2015 καθιερώθηκε και προβολή ταινιών (βλέπε ΣΤΗΛΗ ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ). Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση.
Προσφέρονται σε τακτά διαστήματα φωτοτυπημένα κείμενα σχετικά με τα θέματα που έχουν αναπτυχθεί στις Συνάξεις,συγκεντρώνονται χρήματα και αναγκαία είδη για Ιδρύματα ή αναξιοπαθούντες αδελφούς μας, ενώ στο τέλος κάθε χρονιάς διοργανώνεται απογευματινό προσκύνημα συνήθως σε Ιερά Μονή όπου μοιράζονται και σχετικά αναμνηστικά!