Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Νίκος Αναδιώτης: Με την ευχή…

anadiotis

Νίκος Αναδιώτης:Με την ευχή »Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον» αντιμετωπίζω τους πειρασμούς

Του Γιώργου Θεοχάρη
Η περιέργεια και η αναζήτηση με έφερε στο Άγιο όρος. Ήθελα να αλλάξω τρόπο ζωής. Η Παναγία μου τον έδωσε την κατάλληλη στιγμή, εξηγεί σε συνέντευξή του στο »Αγιορείτικο Βήμα» ο δημοφιλής ηθοποιός και γυμναστής, Νίκος Αναδιώτης.

Συναντηθήκαμε σε ένα καφέ επί της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι. Με σπορ ντύσιμο, απλός και άνετος έφτασε στο ραντεβού μας. Χαιρέτησε μία φιλική παρέα του και ήρθε στο τραπέζι. Πρώτη φορά τον συναντούσα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση κατά τη διάρκεια της κουβέντας ότι γνώριζε πολλά πράγματα από βίους Αγίων και το Ευαγγέλιο. Αναφερόταν συνεχώς σε όσα είπαν οι γέροντες Παϊσιος και Πορφύριος. Οι πειρασμοί αντιμετωπίζονται μόνο με την ευχή »Κύριε Ιησού Χριστέ΄΄, μου είπε, όταν τον ρώτησα για ενδεχόμενες παρενοχλήσεις και φλερτ που θα έχει στο χώρο του θεάματος που κινείται.
»Όπως μου είπε και ένας μοναχός, δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι εδώ. Βρήκα περισσότερα από όσα αναζητούσα. Πήγα ανοιχτός, εισέπραξα μία μοναδική κατάνυξη, είναι ευλογημένος ο τόπος και αυτό το ένιωσα. Κατάλαβα ότι πλέον σε δύσκολες φάσεις της ζωής μου μπορώ να βρω καταφύγιο στο Άγιο Όρος», σημειώνει ο κ. Αναδιώτης.
Και υπογραμμίζει, »Οι μοναχοί είναι φιλόξενοι παραπάνω από ότι περίμενα. Παροτρύνω φίλους και γνωστούς να πάνε στο Άγιο Όρος.
Κάποιος μοναχός μου πρότεινε έναν πνευματικό. Αυτό έγινε στη Μονή Καρακάλου, εκει ήταν η πρώτη εξομόλογησή μου στο Αγιο όρος, στον φωτισμένο ηγούμενο, γέροντα Φιλόθεο.
Φιλοξενήθηκα στις Μονές Βατοπαιδίου, όπου εξομολογήθηκα στον πατέρα Γεώργιο, και Ιβήρων, όπου γνώρισα έναν εξαίρετο άνθρωπο, τον αρχοντάρη πατέρα Λεόντιο.
Αναφερόμενος στην Αγιορείτικη ζωή ο Νίκος Αναδιώτης,είπε» Διαπίστωσα ότι οι πατέρες εκεί γνωρίζουν περισσότερα για τον κόσμο από ότι εμείς που ζούμε μέσα σε αυτόν. Έτσι σε καθοδηγούν εύστοχα. Παραδόθηκα στον Αγιορείτη πνευματικό, τον γέροντα Φιλόθεο. Αυτό με βοήθησε πολύ. Έβλεπα ότι μου έλεγε αυτά που, όπως διαπίστωσα αργότερα, ήταν μόνο για το καλό μου.
Παρακολουθώ όλες τις ακολουθίες, από το όρθρο μέχρι το απόδειπνο. Εκεί προσεύχεσαι πιο σωστά, η αγιοσύνη του μέρους σε κάνει να παραδίνεσαι εξ ολοκλήρου στον Θεό.
Βέβαια, αυτά δεν τα λέω ακριβώς έτσι στη γυναίκα μου, μην την ρίξω στον πειρασμό, ’’Να εγώ μπορώ να πάω και εσύ ως γυναίκα δεν μπορείς να το βιώσεις….
Από την στιγμή που μπήκα στο καράβι για να επιστρέψω στην Ουρανούπολη ένιωθα ότι έχω άλλαξε σημαντικά στο τρόπο που σκέπτομαι, αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο, τις πρώτες εβδομάδες.
Έπαψα να σκέπτομαι μάταια πράγματα της κοσμικής ζωής, όπως είναι τα χρήματα, οι φιλοδοξίες, οι κενοδοξίες και άλλες καταχρήσεις. Προσπαθώ να τα αποβάλλω, δεν είναι εύκολο….»
Παράλληλα, ο ηθοποιός εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Θεοτόκο λέγοντας, »ότι έχω ζητήσει από την Παναγία ήταν πάντα διπλά μου, όπως όταν ήταν να παντρευτώ….
Τα χρήματα τα έχω βάλει σε δεύτερη μοίρα, υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα….
Από το 2009 επισκέπτομαι μία φορά τον χρόνο το ’Αγιο όρος.
Κάνοντας μία στροφή στο χθες, ο Νίκος Αναδιώτης υπογραμμίζει, »Στα πρώτα εφηβικά χρόνια είχα παραστρατήσει, δεν ήμουν κοντά στην εκκλησία , έφαγα τα μούτρα μου και τότε κατάλαβα πολλά..
Εδώ και έξι μήνες έχω παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής μου, την Βασιλική, και αυτή έχει τον πνευματικό της. Δεν είναι στον χώρο του θεάματος και αυτό νομίζω είναι πολύ καλύτερο.
Τους πειρασμούς από γυναίκες τους αντιμετωπίζω με την ευχή ‘’ Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με». Δέχομαι φλερτ και μέσα και από κοινωνικά δίκτυα αλλά τα αντιμετωπίζω.
http://trelogiannis.blogspot.gr/