Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ιερός Ναός » ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ » ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

AGIOS XARALAMPOS1

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Το ενοριακό παρεκκλήσιο του ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παναγιώτου Δράκου και Κάδμου και είναι το νεώτερο χρονικά κτισμένο από τα υπόλοιπα οκτώ που ανήκουν στον ενοριακό μας χώρο.
Ο περιηγητής και χρονογράφος Παυσανίας (2ος αι. μ Χ.) αναφέρει στις »Περιηγήσεις» του ότι »η επιφανής πόλις των Θηβών είχε πολλά ιερά». Φαίνεται λοιπόν ότι με την επικράτηση της πίστης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όπου υπήρχε παλαιό ειδωλολατρικό ιερό, εγκαινιάστηκε ένα χριστιανικό θυσιαστήριο για να λατρεύεται ο αληθινός Θεός μας.

AGIOS XARALAMPOS4
Διασώζονται μαρτυρίες ότι από τις αρχές τουλάχιστον του 20 ου αιώνα, υπήρχε ένα ταπεινό εικονοστάσι επ’ ονόματι του Αγίου Χαραλάμπους,στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου, μόλις ένα τετράγωνο από το σπίτι που διέμεινε η οικογένεια του μακαριστού Γέροντα παπα Εφραίμ Κατουνακιώτου (κατά κόσμον Παπανικήτα),
όταν μετακόμισε από το Αμπελοχώρι Θηβών στη Θήβα για να σπουδάσουν τα παιδιά στα σχολεία της πόλης μας.
Στα προ της γερμανικής κατοχής χρόνια, η ευλάβεια του μακαριστού κ. Πη(ου)λιόπουλου, πατέρα της κ.Στέλλας Βουρδουμπά,με δικά του έξοδα ανήγειρε ένα απλό μονόχωρο προσκυνητάρι προς τιμήν του Αγίου.
AGIOS XARALAMPOS3
Οι σεισμοί του 1981 το τραυμάτισαν όμως ανεπανόρθωτα οπότε το 1986,με απόφαση του τότε εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με παρότρυνση του μακαριστού π.Βασιλείου Παπαευσταθίου, ο οποίος ευλαβείτο ιδιατέρως τον Άγιο, ανεγέρθηκε αυτό το οποίο αντικρίζουμε σήμερα.
Είναι ναός σταυροειδής, τρίχωρος με τέσσερεις κολώνες στο μέσο οι οποίες βαστάζουν τον κομψό του τρούλο.
Εξωτερικά κοσμείται με πέτρινες πλάκες,δίλοβα κομψά παράθυρα και και άλλα στοιχεία παρμένα από το μνημειώδη κεντρικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας μας,έτσι ώστε μερικοί να το ονομάζουν χαριτολογώντας και ΄΄μικρή Παναγία».
Στην πρωτοβουλία αυτή, συνέτεινε πολύ και η γειτονική οικογένεια του αειμνήστου Επαμεινώνδου Σωτηρίου, η οποία κατά το μακαριστό π. Βασίλειο »όχι μόνο δε διεκδίκησε, ούτε δημιούργησε κανένα πρόβλημα στην ανέγερση και επιμέλειά του, αλλά βοήθησε τα μέγιστα με κάθε τρόπο-, καθώς και η οικογένεια Νάκου η οποία εκείνη την περίοδο πούλησε ένα σπίτι της μεγάλης ιδιοκτησίας που κατείχε στη γειτονική περιοχή του εκκλησιδίου μας και με τα χρήματα αυτά συνέβαλλε στην ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσής του -εις μνήμην της μητρός αυτού Φωφώς Νάκου-όπως διαβάζουμε και σε επιγραφή στη νοτιοδυτική του πλευρά.
Μεγάλη όμως ήταν και η ηθική και οικονομική προσφορά των ενοριτών αλλά και παρεπιδημούντων Θηβαίων για το εκκλησάκι μας αυτό, όχι μόνο στην ανέγερσή του αλλά για τον όλο εξοπλισμό καθώς και στην σχεδόν πλήρη αγιογράφησή του, έως και σήμερα.

AGIOS XARALAMPOS2