Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

tkoinonia

Η Θεία Κοινωνία ως «Μαγικό Φίλτρο»;;;

Την Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο θα ζούμε άλλον έναν ειδωλολατρικό θρησκευτικό παραλογισμό. Πολλοί θα έρθουν να μεταλάβουν ανεξομολόγητοι έτσι για το καλό , για να πάει καλά η χρονιά και η σοδειά. Πολλοί με την δικαιολογία ότι επειδή έφαγα χόρτα την Μεγάλη εβδομάδα είμαι άξιος να κοινωνήσω. (Με την ίδια λογική οι χορτοφάγοι θα κοινωνούσαν κάθε μέρα).

Αρκετοί θεωρούν την Θεια Κοινωνία , ως «μαγικό φίλτρο» που ενεργεί βάσει κάποιων προσωπικών εσωτερικών πεποιθήσεων και αντιλήψεων που έχω για τον Θεό, την πίστη και την σωτηρία.
Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Μην παραξενεύεστε πολλοί δεν τον πιστεύουν αυτό, θεωρούν ότι απλά είναι ψωμάκι και κρασάκι ή χειρότερα χρυσό δοντάκι !
Για να κοινωνήσουμε χρειάζονται πνευματικές προϋποθέσεις που δεν μπορούμε μόνοι μας να τις κρίνουμε. Αυτό είναι δουλειά του πνευματικού-εξομολόγου. Για αυτό και Κοινωνούμε με την ευλογία του Πνευματικού μας όποτε αυτός μας το πει. Φυσικά δεν εξομολογούμαστε για να κοινωνήσουμε αλλά για να μετανοήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση με τον Χριστό και τον συνάνθρωπο από εκεί και πέρα αν θα μεταλάβουμε δεν είναι δική μας υπόθεση αλλά του πνευματικού και οφείλουμε να κάνουμε υπακοή σε αυτό.
Οι πολλοί Ιερείς αυτές τις μέρες λένε, και καλά κάνουν: «Σας παρακαλώ επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν καλό είναι να μεταλάβουν οι προετοιμασμένοι όσοι έχουν ευλογία από τον πνευματικό τους». Φυσικά αυτό κανείς δεν το ακούει, έρχονται όλοι χωρίς έστω να προβληματίζονται στα λόγια του Ιερέως που δεν είναι δικά του.
– Σιγά που θα μου πεις εσύ παπά, αν θα κοινωνήσω ΕΓΩ!!! Νήστεψα και θα Κοινωνήσω! Θα μου πεις εσύ τι θα κάνω ;;!
Αυτό επικρατεί στο μυαλό των περισσότερων που θα έρθουν Μεγάλη Πέμπτη ή Μεγάλο Σάββατο για να μεταλάβουν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όχι μόνο δεν έρχεται η αναμενόμενη ωφέλεια – από τη συμμετοχή μας στη θεία Μετάληψη – αλλά, αντίθετα, είναι πολύ πιθανόν να «καταφλεγόμαστε», διότι κρίμα και κατάκριμα εσθίουμε. Βλέπουμε το Μυστήριο όχι μόνο με νομικούς όρους, αλλά και με μαγικές ιδιότητες ενώ πρωτίστως είναι θεραπευτικό, Μυστήριο θεραπείας και αγιασμού.Kαλό λοιπόν είναι να μην μεταλάβουμε το Πάσχα αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι κάτω απο την ευλογία του πνευματικού μας. Μπορούμε άλλη μέρα και μετά το Πάσχα με την κατάλληλη προετοιμασία.
Δυστυχώς ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί βλέπουμε την Εκκλησία ως “Super Market” Θείας Χάριτος και τον Παπά ως τον «Μάγο της Ενορίας».
Για πνευματικά θέματα ρωτάμε τους Ιερείς και τους Πνευματικούς και κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία. Δεν ρωτάμε την γειτόνισσα και τον καφετζή.
Πρέπει να ευχόμαστε στους Ορθοδόξους «Καλά μυαλά και μύτη χαμηλά».

Από: Spiridon Spiridon

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ