Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Eργοστάσιο καλών λογισμών

erglogismovn

– Γέροντα, (ρώτησε τον γέροντα Παΐσιο), πώς μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χειρότερο απ΄ όλους, αυτό που έλεγε ο απόστολος Παύλος ή οι άγιοι της Εκκλησίας μας;
Πώς μπορώ να φανταστώ τον ευτό μου ότι είμαι χειρότερος από έναν εγκληματία;
– «Να σκέφτεσαι ότι αν ο άλλος είχε στη ζωή του τις ευκαιρίες που είχα εγώ, θα ήταν άγιος. Ενώ εγώ αμέλησα. Όλη η πνευματική ζωή βασίζεται στο λογισμό.
Απ΄ αυτό εξαρτάται όλη η πρόοδος στην πνευματική ζωή. Γι΄ αυτό και είναι αναγκαίο να κάνουμε ένα εργοστάσιο καλών λογισμών. Ένας καλός λογισμός ισοδυναμεί με μια αγρυπνία. Οι καλοί λογισμοί μας παρακινούν στον πνευματικό μας αγώνα.

Οι άνθρωποι μοιάζουν ή σαν τη μύγα ή σαν τη μέλισσα. Βλέπεις, αν έχουμε  ένα ωραίο κήπο με ευωδιαστά λουλούδια και κάπου σε μία άκρη υπάρχουν ακαθαρσίες, η μύγα θα πάει στις ακαθαρσίες. Και αν υπάρχει ένα κτήμα γεμάτο ακαθαρσίες ενώ κάπου στην άκρη υπάρχει ένα λουλούδι, η μέλισσα θα πάει στο λουλούδι.
Έτσι και οι άνθρωποι, με τους κακούς ή καλούς λογισμούς. Με τους κακούς λογισμούς να μην πιάνουμε συζήτηση ούτε να ασχολούμαστε.»
Εκείνη την ώρα πέρασαν από πάνω μας δύο αεροπλάνα Φάντομ. Έκαναν πολύ θόρυβο,διέγραψαν μια κυκλική πορεία κι έφυγαν στο Αιγαίο.
– Τα αεροπλάνα πέρασαν για να μας δείξουν πως οι λογισμοί μοιάζουν μαζί τους. Είδες τα αεροπλάνα; Κατέβηκαν χαμηλά, δεν βρήκαν αεροδρόμιο, έκαναν λίγο θόρυβο κι έφυγαν.
Άμα έβρισκαν αεροδρόμιο θα κατέβαιναν. Έτσι και οι λογισμοί, άμα τους κάνεις αεροδρόμιο σταματάνε, άμα δεν τους δώσεις σημασία, φεύγουν. Απλώς κάνουν λίγο θόρυβο και σ΄ ενοχλούν.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΑΓΙΩΝ ΟΡΟΣ» ΤΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΠΟΥΛΟΥ
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ