Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

«Θεοτόκε Παρθένε»

mariaaeiparthenos

«Θεοτόκε Παρθένε»

Ένας  μοναχός ,απλός, μικρασιάτης, είχε βγει έξω μετά από πολλά χρόνια παραμονής στο Άγιον Όρος. Έτυχε να πέσει σ’ ένα περιβάλλον ανθρώπων που είναι κάπως επιπόλαιοι. Άρχισαν και τον ειρωνευόνται.
-Τι σημαίνει Άγιο Όρος; Τι σημαίνει περιβόλι της Παναγιάς;
Αυτός άκουγε, τι να πει; Είχε μια πεποίθηση εσωτερική ότι η Παναγία είναι Θεοτόκος, η Παναγία είναι Παρθένος, η Παναγία αγαπά όλους μας και είναι η σωτηρία του σύμπαντος κόσμου.
Αυτοί έλεγαν τα δικά τους και αυτός τους άκουγε. Ήταν απλός και ταπεινός και αυτοί του έλεγαν κάνε μας κάτι να καταλάβουμε αυτά που λες, τη δύναμη της πίστεώς σου. Μου λέει αυτός, «ένιωσα ότι κάποιος από αυτούς ήταν δαιμονισμένος, δηλαδή ενεργούσε από ακάθαρτο πνεύμα».

Τους λέω ότι «εγώ δεν είμαι παπάς να διαβάζω καμία ευχή, εγώ είμαι και αγράμματος και δεν ξέρω και πολλά γράμματα και δεν έχω και κανένα βιβλίο».
Αλλά τότε σκέφτηκα, ησύχασα και είπα δύο λέξεις «Θεοτόκε Παρθένε» κι έπιασε κρίση τον άρρωστο άνθρωπο κι έπεσε κάτω και σπάραζε και δεν μπορούσε να ησυχάσει παρά μόνο όταν τον έπιασα και τον αγκάλιασα.
Αυτός ο μοναχός ζει στο Άγιο Όρος. Καμιά φορά όταν τον βλέπω σταματάω να μιλάω και αφήνω να μιλάει εκείνος. Είναι αγράμματος, αλλά ζει με την Παναγία και βλέπετε ότι δεν αμύνθηκε κοσμικά, αλλά είπε δύο λέξεις «Θεοτόκε Παρθένε», αλλά τις είπε αυτός κι αυτό ήταν αρκετό για να μαρτυρηθεί η δύναμη της πίστεως που έκρυβαν αυτές οι λέξεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο.
ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΙΒΗΡΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΑΝΝΟΥ