Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Λειτουργικά Θέματα » ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ;

efxeleo

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ;

+ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 -ΩΡΑ 6.30 μ.μ. ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ: ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ & ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ.
-ΩΡΑ 8.00 μ.μ.ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Ε Υ Χ Ε Λ Α Ι Ο Υ!
Το ιερόν Μυστήριο του Ευχελαίου είναι το μυστήριο της ιάσεως δηλ. της θεραπείας της ψυχής και του σώματος. Ο άγιος Αδελφόθεος Ιάκωβος αναφέρει πώς εάν κάποιος είναι ασθενής, να προσκαλεί τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας, προκειμένου να προσευχηθούν και να τον αλείψουν με λάδι εις το όνομα του Κυρίου. Και η ευχή του ελαίου, δηλ. το αγιασμένο λάδι που διαβάζεται από τους πρεσβυτέρους και με τις ευχές τους, «σώζει τον κάμνοντα και εγερεί» (Καθολ. Επιστ. Ιακώβου 5, 15).

Το ιερόν Μυστήριο του Ευχελαίου τελείται στο ναό, μπορεί όμως να τελεσθεί και στις κατ’ οίκον Εκκλησίες των πιστών, στα σπίτια των. Κυρίως τελείται όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Πολλοί άνθρωποι και μάλιστα πιστοί ενώ ασθενούν, εξαντλούν πρώτα όλες τις ιατρικές μεθόδους ξεχνώντας την άνωθεν Θεϊκή επέμβαση, τον εν Τριάδι Θεό μας, δηλ. δεν ξεκινούν πρώτα από το Θεό, αλλά από τους ανθρώπους, που και οι ίδιοι έχουν ανάγκη πρωτίστως το Θεό και την αγία Του Εκκλησία.
Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε ανάγκη ν’ αρχίζουμε από το Θεό. Η αγία μας Εκκλησία δεν απορρίπτει καμμιά μέθοδο της επιστημονικής ιατρικής. Την επιστήμη την ευλογεί. Δεν αποδέχεται ωστόσο ότι έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές τις ιατρικής επιστήμης και ιδιαιτέρως τις αγυρτίες και κομποριμοσύνες.
Πολλοί πιστοί μας τελούν από συνήθεια το Ιερόν Ευχέλαιον δύο και τρεις του έτους εν όψει μάλιστα των μεγάλων εορτών της χριστιανοσύνης, όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο και άλλοτε. Η συνήθεια αυτή είναι καλή κι ευλογημένη, εφ’ όσον δεν αμελούν πρωτίστως και το μυστήριο της μετανοίας – εξομολογήσεως. Τονίζουμε ότι το ένα μυστήριο δεν αναιρεί το άλλο, ούτε το υποκαθιστά. Για τον λόγο αυτό καλό μεν είναι να τελείται το Ευχέλαιο, με την προϋπόθεση ότι το αυτό μυστήριο δεν αντικαθιστά το μυστήριο της μετανοίας.
Πολλοί ακούγοντας τις ευχές να ομιλούν περί αφέσεως (=συγχωρήσεως) των αμαρτιών των δούλων του Θεού, νομίζουν ότι και μόνο με το ιερό Ευχέλαιο τακτοποιούνται στα θέματα της αφέσεως των αμαρτιών τους. Αυτό όπως είπαμε δεν είναι σωστό και πρέπει να προσεχθεί.
[«Αγιον Ορος» Χριστιανικό Ορθόδοξο Φόρουμ]