Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Πνευματικής Κατάρτισης και Αυτοσυνειδισίας » Τις Κυριακές θα με ζητάς στις εκκλησιές

Τις Κυριακές θα με ζητάς στις εκκλησιές

ekklisia

Τις Κυριακές θα με ζητάς στις εκκλησιές

Για εμάς τους Χριστιανούς η ημέρα της Κυριακής είναι ημέρα ξεχωριστή και μεγάλη. Μεγάλη όχι επειδή έχει περισσότερες ώρες από τις άλλες ημέρες, αλλά επειδή η ημέρα αυτή αφιερώνεται στο Θεό. Αφιερώνεται στην Ανάσταση του Κυρίου μας, στο μεγάλο αυτό δώρο που μας έκανε ο ιδρυτής της Εκκλησίας μας.

«Εν Εκκλησίες ευλογείτε τον Θεό». Η Κυριακή είναι η μέρα που ο Θεός μας καλεί να πάμε κοντά Του, να χαρούμε με τη χαρά της Αναστάσεως και να γίνουμε μέτοχοι αυτής της χαράς. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από την «άνεση» του σπιτιού μας, όταν αρνούμαστε δηλαδή το κάλεσμα του Κυρίου. Η Εκκλησία και τα μυστήρια είναι ο τόπος και ο τρόπος συνάντησης του Θεού με τον άνθρωπο . Μέσα από τα μυστήρια λαμβάνουμε τη χάρη του Θεού.
Εύλογα όμως θα αναρωτηθεί κάποιος «μόνο τις Κυριακές μας καλεί ο Θεός; Μόνο τις Κυριακές λαμβάνουμε την χάρη Του;» Και βέβαια όχι! Η ανάσταση δεν είναι ένα μήνυμα το οποίο θυμόμαστε μόνο μια μέρα της εβδομάδος, άρα ούτε ο Θεός. Ο σκοπός είναι να βιώνουμε τη χαρά της Αναστάσεως την κάθε μέρα, την κάθε ώρα, το κάθε λεπτό. Τότε συνεχώς θα ανταποκρινόμαστε καταφατικά στο κάλεσμα του Κυρίου, συνεχώς μέσα μας θα είναι Ανάσταση και λαμπρή και θα μας χαριτώνει ο Θεός.
Μέχρι όμως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ας ξεκινήσουμε δίνοντας μια γιορτινή χροιά στην ημέρα της Κυριακής, ξεχωρίζοντάς την από τις άλλες ημέρες. Μπροστά στην σταυρική θυσία του Χριστού, ας κάνουμε και εμείς μια μικρή και αναίμακτη θυσία, να σηκωθούμε λίγο πιο νωρίς από τα κρεβάτια μας και να πάμε στην Εκκλησία, όχι για να παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία, αλλά για να συμμετάσχουμε σε αυτή, να γίνουμε μέτοχοι στο Ποτήριο της Ζωής. (Δεν χάθηκε και ο κόσμος αν μείνουν οι δουλειές του σπιτιού για δύο ώρες αργότερα.)
Παναγίωτου του Αργείου
poimin.gr