Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Επίκαιρες Πνευματικές Αναζητήσεις » Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΑΥΜΑ!

Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΑΥΜΑ!

agiasmos

Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΑΥΜΑ!

Παίρνεις από την ίδια βρύση, την ίδια ώρα και ημέρα, δυο ποτήρια νερό. Το ένα το «διαβάζει» ο ιερέας, κάνοντας το νερό «Αγιασμό». Το άλλο το αφήνεις χωρίς προσευχή. Μένουν και τα δυο ποτήρια εκτεθειμένα στον αέρα. Αποτέλεσμα; Το νερό που δεν έγινε Αγιασμός βγάζει φυσαλίδες, φθείρεται, και αλλοιώνεται.
Αντίθετα, το νερό που έγινε Αγιασμός, παρόλο που είναι κι αυτό εκτεθειμένο, παρόλο που πάρθηκε από την ίδια πηγή, και την ίδια στιγμή, παραμένει πάντα καθαρό και φρέσκο, λες και μόλις βγήκε από την πηγή.
Τι είναι αλήθεια ο αγιασμός; Αγιάζεται η φύση λένε πολλοί άνθρωποι. Αυτό όμως είναι το πιο σημαντικό για τον Θεό; Να αγιασθεί η φύση Του; Όχι, παιδιά μου. Να αγιασθούν οι ψυχές των παιδιών Του είναι το πιο σημαντικό. Να αγιαστείτε εσείς και να γίνει ο πατέρας πιο στοργικός, πιο τρυφερός, πιο διδαχτικός στα παιδιά του. Να γίνει η μάνα πιο στοργική, πιο τρυφερή, πιο διδαχτική στο παιδί της. Να γίνουν τα παιδιά πιο ταπεινά, πιο υπάκουα στους γονείς τους.
Σήμερα θα δώσει ο Θεός πλούσια τις ευλογίες Του, μα δεν θα τις πάρουν όλοι. Πολλοί περνάνε από ένα εστιατόριο, αλλά δεν μπαίνουν όλοι να φάνε φαγητό. Σήμερα το μεγαλύτερο εστιατόριο, το εστιατόριο της Βασιλείας του Θεού, χαρίζει στον καθένα πλούσια τις ευλογίες. Αλήθεια, πόσοι θα τις ακούσουν; Πόσοι θα τις πάρουν; Πόσοι θα τις δεχτούν; Άλλος θα πει «δεν μ’ αρέσει εμένα αυτό το φαγητό», γιατί δεν του αρέσει η αγάπη, του αρέσει η βία. Άλλος θα πει, «Ωχ, δεν μ ’αρέσουν τα φαγητά του εστιατορίου αυτού, γιατί δεν ταιριάζουν με τα γούστα μου».
Βλέπετε τι είπε, δεν ταιριάζουν με τα γούστα του. Ξέρετε γιατί; Γιατί το εστιατόριο του Θεού έχει συγκεκριμένα φαγητά, πανέμορφα για τους όμορφους, γλυκά για τους απλούς, πολύ γευστικά για εκείνους που αναζητούν νοσταλγικά τον Θεό. Τα φαγητά του Θεού προσφέρουν αγάπη, εμπιστοσύνη, συναίσθηση των λαθών, ευγένεια, καλοσύνη. Τα αρώματα όμως του σατανά, που μπαίνουν πάνω από τα καρυκεύματα των φαγητών που φτιάχνει, έχουν μέσα βία, πείσμα, ταραχή λογισμών, εγωισμό, αντιπάθειες. Έχουν γενικά μέσα πράγματα που δεν είναι αρεστά στον Θεό.
Σήμερα καλείστε να διαλέξετε τι φαγητά θέλετε να πάρετε και σε ποιανού εστιατόριο θα καθίσετε να τα γευθείτε. Στου Θεού, που προσφέρει τις δωρεές Του με τον αγιασμό, ή στου κόσμου με την αδιαφορία σας;
Σήμερα οι ψυχές σας για να αγιασθούνε πρέπει πρώτα να ζητήσετε τον Βασιλιά σας! Μια ψυχή που δεν έχει έρωτα μέσα της, δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένη. Μια ψυχή που δεν ξέρει να αγαπά, δεν μπορεί να είναι χαρούμενη. Όμως στη ζωή σας επετράπη να γνωρίσετε πολλές αγάπες, αγάπη στα χρήματα, αγάπη στη δόξα, αγάπη στο να έχετε μεγάλο όνομα, αγάπες στα αυτοκίνητα, στα σπίτια σας, σε χίλια δυο. Σας ρωτώ, είστε ευτυχισμένοι με όλα αυτά; Γέμισε η καρδιά σας ή η αγωνία και η ταραχή παρέμεινε μέσα στην ψυχή σας;
Αναρωτηθείτε τώρα, μήπως αυτό που σας ζητάει ο Θεός είναι το καλύτερο. Ο Θεός όμως δεν ζητάει απλά να Τον αγαπήσετε. Σας ζητάει να Τον ερωτευθείτε θεϊκά. Και αν Τον ερωτευθείτε θεϊκά, τότε θα σας δώσει το Άγιο Του Πνεύμα, το Πνεύμα του θεϊκού Του έρωτα. Και μέσα σε αυτό το Άγιο Πνεύμα, θα δείτε ότι δεν θα αντέχετε τον εαυτό σας, όταν θα βγαίνουν άπρεπα λόγια από το στόμα σας. Δεν θα αντέχετε τον εαυτό σας, όταν θα μπαίνουν μολυσμένοι λογισμοί στον νου σας. Δεν θα επιτρέπετε στον εαυτό σας, να μπαίνουν μέσα στην καρδιά σας αγάπες, που θα φέρνουν σύγχυση.
Σας καλώ σήμερα να ζητήσετε από το Άγιο Πνεύμα που θα έλθει να αγιάσει τα ύδατα, την ώρα εκείνη που θα παίρνετε το αγιασμένο νερό μέσα σας, να αλλάζει και η ζωή σας!
Σκεφτείτε ένα σπίτι ακατάστατο, που όλα είναι ανακατωμένα, είναι τόσο βρώμικο, που ούτε καν θες να μπεις μέσα και λες «πω, πω, δεν μπορώ να σκεφτώ, ότι είναι μέσα γεμάτο από κοπριές ζώων, ανακατωμένα πράγματα, όλοι οι τοίχοι βαμμένοι με χίλιες δυο άσχημες εκφράσεις και εικόνες. Να μην υπάρχει μέσα τίποτα καθαρό. Και όμως απ’ έξω φαίνεται ένα παλάτι!». Έτσι είναι και η ψυχή του ανθρώπου, ένα παλάτι, που απ’ έξω φαίνεται καλή, μόνο που αν μπεις μέσα και ψάξεις την ψυχή, θα δεις τι βρωμιά υπάρχει!
Είναι όμορφο η ψυχή σας να λάμπει και εξωτερικά αλλά να λάμπει και εσωτερικά. Αυτό θα το κάνει ο Αγιασμός. Αλλά για να αγιασθείτε, πρέπει να ικετεύσετε τον Θεό σήμερα και να πείτε:
«Θεέ μου, όπως Εσύ με το Άγιο Σου Πνεύμα, αγιάζεις το νερό, έλα τώρα να αγιάσεις και την ψυχή μου».
Πάρτε τον Μέγα Αγιασμό μέσα στη καρδιά σας και αφήστε το να διαχυθεί σε όλο σας το είναι και τότε αλλάξτε ζωή! Δώστε του αυτήν την υπόσχεση:
«Από σήμερα μόνο Εσύ, Θεέ μου, θα είσαι ο έρωτας μου και θέλω με τον δικό σου έρωτα, τον θεϊκό σου έρωτα, τον αγιασμένο έρωτα τώρα να κοιτάω τον σύντροφό μου, τα παιδιά μου, τους φίλους μου, τα αδέλφια μου, τον κόσμο όλο».
Ξέρετε πως θα καταλάβετε ότι ο Αγιασμός αυτός ήδη υπάρχει μέσα σας και επενεργεί θαυματουργικά;
Θα το καταλάβετε από δυο πράγματα:
Πρώτον ότι από σήμερα θα νιώθετε τον έρωτα του Θεού στην καρδιά σας. Θα Τον λατρεύετε, όπως ένα παιδί την μαμά του.
Και δεύτερον θα νιώθετε πολύ σεμνότητα, αγάπη και ευσπλαχνία για τον συνάνθρωπο σας, γιατί το Άγιο Πνεύμα, που είναι το Πνεύμα της Αγάπης και της Ευσπλαχνίας, θα σας διδάσκει τον τρόπο πως να είσαστε θεοφορούμενοι.
Αυτό είναι το μήνυμα του Αγιασμού!
(Απόσπασμα απομαγνητοφωνημένου κηρύγματος
του πατρός Ελπιδίου Βαγιανάκη (Φώτα 2013)
* * *
Ο 70χρονος ηπειρώτης κληρικός Γ. Π., έλεγε το 1980: «Πρόσφατα γκρεμίσαμε το σπίτι, που έχτισε ο πάππους μου, τον περασμένο αιώνα. Και βρήκαμε στα Θεμέλια τον σπιτιού, και στις τέσσερις γωνίες, τέσσερα σφραγισμένα μπουκαλάκια, που μέσα είχαν Αγιασμό. Και ήταν το νερό πεντακάθαρο».
■ Ήταν (το νερό) κλεισμένο στο μπουκάλι.
■ Ήταν θαμμένο στη γη εκατό περίπου χρόνια.
Και «συντηρητικά» να είχε, θα χαλούσε. Δε θα άντεχε σ’ αυτές τις δυσμενέστατες συνθήκες.
Σίγουρα, σιγουρότατα, το νερό του Αγιασμού δε χαλά από μόνο του. Έχει μέσα του μία “ουσία”, που το κάνει να μη χαλά. Έχει ένα ισχυρό και αναλλοίωτο «συντηρητικό»: την αόρατη Θεία Χάρη, που κάνει τα φυσικά υπερφυσικά, τα φθαρτά άφθαρτα.
* * *
Η Θεία Χάρη κάνει και κάτι άλλο: Εκπέμπει μια ουράνια και καταπληκτική θεία ευωδιά. Μ’ άλλα λόγια, η Θεία Χάρη, ανάμεσα στ’ άλλα κάνει το νερό του Αγιασμού να ευωδιάζει.
Ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέβτιτς διηγείται:
«Σε ένα σπίτι ζούσε μια μάνα με το γυιό της.
Μια ημέρα η μάνα κάλεσε τον ιερέα της ενορίας τους στο σπίτι να τους κάνει Αγιασμό. Έκαμε τον Αγιασμό και έφυγε.
Το μεσημέρι γύρισε ο νεαρός γιος (είκοσι χρονών), κατάκοπος από τη δουλειά του, στο σπίτι.
— Μάνα, γιατί μοσχοβολάει το σπίτι; Τι έγινε;
— Ήλθε ο παπάς, παιδί μου, και μας έκαμε Αγιασμό! Έλα να φας, παιδί μου! Θα πεινάς!
— Άσε, μανούλα μου, να χορτάσω πρώτα την ευωδιά από τον Αγιασμό!
Ζούσε σεμνά· και η ψυχή του αισθανόταν την ευωδιά από την αγιαστική χάρη του Αγιασμού». (βλ. «Λυχνία» Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως).
* * *
«Αγιασμό» κάνουν και οι ιερείς των Καθολικών χριστιανών. Όμως το νεράκι, που αγιάζουν οι ιερείς τους, δε διαφέρει από το κοινό νερό. Φθείρεται και αλλοιώνεται.
Κατά τον 18ο περίπου αιώνα, συνέβη στη Ρουμανία ένα γεγονός, που τάραξε τους εκεί χριστιανούς. Οι Καθολικοί έλεγαν στους Ορθοδόξους: «εμείς έχουμε την αλήθεια, εσείς την πλάνη».
Το ίδιο έλεγαν και οι Ορθόδοξοι στους Καθολικούς.
Ξέσπασαν μεγάλες έριδες.
Συναντήθηκαν οι δυο αρχηγοί των ‘Εκκλησιών (ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος και ο Καρδινάλιος) και είπαν: «Κάτι πρέπει να κάνουμε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα». Αποφάσισαν και οι μεν και οι δε, να κάνουν την ακολουθία του Αγιασμού.
Έκαναν (ο καθένας ξεχωριστά) την ακολουθία. Σφράγισαν τις δυο κολυμβήθρες με τους «Αγιασμούς».
Ο Ορθόδοξος είπε στον Καθολικό: Αν χαλάσει ο δικός μας Αγιασμός και δε χαλάσει ο δικός σας, τότε εμείς είμαστε σε πλάνη και εσείς στην Αλήθεια. Αν όμως χαλάσει ο δικός σας, τότε εσείς είσθε σε πλάνη».
Ο Καθολικός το δέχθηκε.
Συμφώνησαν ν’ ανοίξουν τις «κολυμβήθρες» μετά από σαράντα ημέρες.
ΔΕν πέρασαν δέκα ημέρες και φανερώνεται η Παναγία στον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο, και του λέει: «Τρέξε! Πάρε και τον Καρδινάλιο, πηγαίνετε στην εκκλησία να ελέγξετε τον Αγιασμό».
Πήγαν. Και τι είδαν; Ο Αγιασμός των Καθολικών μύριζε ανυπόφορα. Των Ορθοδόξων ήταν πεντακάθαρος.
Το μεγάλο αυτό γεγονός παριστάνεται σε τοιχογραφία στο Πατριαρχείο Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι.
* * *
Λένε μερικοί: «Εγώ αν δε δω Θαύμα, δεν πι­στεύω στο Θεό». Τους λες: «Ό Αγιασμός δεν είναι Θαύμα; Γιατί δε χαλά»; Απαντούν: «Φταίει ο βασιλι­κός, πού έβαλε μέσα ο παπάς». Τους λες: «Βάλε και συ βασιλικό». Δε βάζουν.
Τους λες ξανά: Εξέτασε τον Αγιασμό στο χη­μείο”. Δεν πάνε! Και συνεχίζουν και λένε: «Εγώ, αν δε δω θαύμα, δεν πιστεύω στο Θεό»!
Λέει η παροιμία μας: «Όποιος βαριέται να ζυ­μώσει, πέντε ημέρας κοσκινά». Και όποιος δε Θέλει να πιστέψει, προσπαθεί (αγωνίζεται!) να μην πιστέψει…
* * *
Ο Αγιασμός δεν είναι απλώς από μόνο του ένα θαύμα, άλλα κάνει και θαύματα. Το θαύμα που κάνει θαύμα.
Ταξίδευε κάποιος οικογενειακώς με το αυτοκίνητο του. Ξαφνικά, η μηχανή του αυτοκινήτου έπιασε φωτιά. Φούντωνε η φωτιά! Τα ‘χασε η οικογένεια. Ο κίνδυνος εγγύς!
Κατά θεία οικονομία είχαν στο αυτοκίνητο τους ένα μπουκαλάκι από «Αγιασμό». Έρριξαν μερικές σταγόνες στη φωτιά, κι αμέσως υποχώρησε. Χάρις στον Αγιασμό!
(Αρχιμ. Βασιλείου Π. Μπακογιάννη, Μικρός και μεγάλος αγιασμός, § Τo θαύμα, Β’ Έκδοση συμπληρωμένη, Πάτρα 2002).
* * *
Ο Αγιασμός είναι ένα ζωντανό θαύμα του Ουρανού. Για όσους δεν πιστεύουν στο Θεό ή για όσους αμφιβάλλουν για την ορθόδοξη πίστη, ας γίνει αφορμή να προβληματιστούν.
Η σύστασή του δεν αλλοιώνεται, επιτελεί θαύματα σε όσους Τον χρησιμοποιούν με την πίστη πως ο Θεός ενεργεί μέσω της αγιαστικής του δύναμης, προστατεύει τους πιστούς, εξαγνίζει χώρους, ζώα, τρόφιμα…
Ο Αγιασμός είναι δώρο του Ουρανού!
Σε ευχαριστούμε Κύριε για την ευλογία σου αυτή!
[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ»]