Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

tirini

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ – -ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΦΑΜΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗ;

Είμαστε ένα βήμα πριν την Μεγάλη Σαρακοστή, μιας και ήδη διανύουμε την τρίτη εβδομάδα γνωστή ως Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού. Παραδοσιακά, όλη αυτή την εβδομάδα, μέχρι δηλαδή των Κυριακή της Τυροφάγου, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, μπορούμε να φάμε ό, τι θέλουμε, εκτός από κρέας. Είναι δηλαδή μια εβδομάδα «λευκής νηστείας», πριν μπούμε στη μεγάλη Σαρακοστή πριν το Πάσχα.
Την εβδομάδα αυτή συνηθίζεται η κατανάλωση ψαριού, τυριού, γάλακτος και αυγών. Εκτός των γαλακτοκομικών καταναλώνονται και πολλά ζυμαρικά: μακαρονόπιτες, τραχανο-τυρόπιτες, μακαρονάδες και ότι άλλο μπορεί να βάζει το τυρί ή το γάλα σε πρώτη μοίρα, ενώ το γλυκό της Τυρινής, είναι κατά κύριο λόγο, η γαλατόπιτα.
Συγκεκριμένα, πέραν των ψαριών που επιτρέπονται, την Τυρινή εβδομάδα τρώμε, σύμφωνα με το έθιμο, κυρίως γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και αυγά, καθώς και όλα τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνονται με αυτά τα υλικά: τυρόπιτες, μπουγάτσες, αλμυρά κέικ με τυρί, τυρόψωμο, σαγανάκια, ομελέτες με τυρί, σούπες με τυρί, αλλά και οι γαλατόπιτες, το γαλακτομπούρεκο, το ρυζόγαλο και όλα τα γλυκά με βάση το γάλα και το τυρί.
Επίσης, τρώμε και ζυμαρικά.
[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ «PRIVATE COOKING»]