Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ωφέλιμα » Ορθόδοξος Συναξαριστής » Βίοι τοπικών Αγίων » Ο Όσιος Σεραφείμ και η πηγή στο Παμπλούκι

Ο Όσιος Σεραφείμ και η πηγή στο Παμπλούκι

imosiouserafeim2

Ο Όσιος Σεραφείμ και η πηγή στο Παμπλούκι

Περίπου το 1600, όταν ο Τούρκος άρχοντας της Λιβαδειάς άκουσε ο Ιερομόναχος Σεραφείμ χτίζει μοναστήρι στην περιοχή του Δομπού , έστειλε τρεις στρατιώτες για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν δεμένο στη Λιβαδειά, για να τον τιμωρήσει.
Αφού λοιπόν έφθασαν οι απεσταλμένοι στρατιώτες από τη Λιβαδειά στο μέρος όπου εργαζόταν ο Άγιος τον εξύβρισαν με βάναυσες ύβρεις, τον χτύπησαν βαριά στο κεφάλι, σε τέτοιο βαθμό που έπεσε μισοπεθαμένος. Τόσο ισχυρό ήταν το χτύπημα, ώστε να σχιθεί το κεφάλι σε μεγάλο τμήμα, καθώς και σήμερα το σημείο φαίνεται στην αγία του Κάρα.

imosiouserafeim4
Αφού δε ο Άγιος συνήλθε λίγο τον έδεσαν και ανεχώρησαν μαζί του για τη Λιβαδειά εκτελούντες την διαταγή του αρχηγού τους.
Καθ’ οδόν όμως, επειδή η περιοχή είναι άνυδρη, οι στρατιώτες εδίψασαν. Αφού έφθασαν στην θέση Παμπλούκι, μια ώρα μακριά από το μέρος που ανεχώρησαν συνοδεύοντας τον Άγιο, διασκορπίστηκαν στην τριγύρω περιοχή για να βρούνε νερό. Αφού όμως δεν βρήκαν, επετέθηκαν και πάλι εναντίον του Αγίου και τον απειλούσαν να τον φονεύσουν, διότι τον θεωρούσαν υπαίτιο της δίψας, του κόπου και του κινδύνου να πεθάνουν στην άνυδρη αυτή έρημο.
imosiouserafeim5
Αλλά ο Άγιος αν και ήταν καταβεβλημένος από τον κόπο και τις κακώσεις, μολονότι υπέφερε δριμύτατους πόνους από την πληγή, που οι άσπλαχνοι αυτοί στρατιώτες του προξένησαν στο κεφάλι του, δεν αγανάκτησε εις βάρος τους, δεν εμνησικάκισε για την σκληρότητα και απανθρωπιά με την οποία του συμπεριφέρθηκαν, αλλά μιμούμενος τον Σωτήρα μας, ο οποίος από τον Σταυρό ευχόταν για τους σταυρωτές Του, εζήτησε άδεια για να προσευχηθεί στον Θεό τον δυνάμενο να ανακουφίσει τη δίψα τους.
Αφού λοιπόν έλαβε την άδεια από τους διψασμένους τούρκους και αφού ελευθερώθηκε από τα δεσμά εγονάτισε και προσευχήθηκε στον Κύριο, για να δείξει εκεί τη θεία Του δύναμη, βγάζοντας νερό από τον ξερό αυτό τόπο, όπως κάποτε έβγαλε από την σκληρή πέτρα του όρους Σινά, αφ’ ενός μεν προς δόξαν του θείου Του Ονόματος, αφ’ ετέρου δε για να απαλλάξει τον δούλον του, που έπασχε γι΄Αυτόν.
Μετά δε την προσευχή, χτύπησε με το ραβδί, του σε εκείνο τον τόπο, όπου έχυσε πηγές από δάκρυα προσευχόμενος, και ώ του θαύματος! Ανέβλυσε νερό γλυκό και πεντακάθαρο, το οποίο και μέχρι σήμερα αναβλύζει, από τον οποίο όλοι οι διαβάτες πίνοντες δοξάζουν τον Θεό, ενθυμούμενοι το εξαίσιο θαύμα, το οποίο ο Θεός έκαμε με την προσευχή του δούλου Του, που έπασχε από τους αλλοφύλους.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 06 Μαΐου
imosiouserafeim
Από τον σύντομο βίο του Οσίου Σεραφείμ του Δομβοΐτου