Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ωφέλιμα » Ιστορικά Θέματα » H κυρά της Ρω

H κυρά της Ρω

kiraro

13 ΜΑΪΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ: ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩ!

Στις 13 Μαΐου 1983 πεθαίνει η «κυρά της Ρω», 92 ετών
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη ύψωνε κάθε μέρα για σαράντα χρόνια την ελληνική σημαία στην ακριτική Ρω, μια βραχονησίδα κοντά στο Καστελόριζο και μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.
Η παρουσία της Δέσποινας στη απομακρυσμένη βραχονησίδα στοχοποιήθηκε από τους Τούρκους και συχνά δοκίμαζαν τις αντοχές της. Πρώτη φορά ανέβηκαν και ύψωσαν τη τούρκικη σημαία στη Ρω το 1929. Μόλις η Δέσποινα την είδε πήρε ένα λευκό σεντόνι και γαλάζιο ύφασμα και έραψε την ελληνική σημαία. Μαζί με τον άντρα της κατέβασαν την τούρκικη και ύψωσαν την ελληνική….
Η Δέσποινα αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες κατά την παραμονή της στο ξερονήσι. Το 1940 ο άντρας της αρρώστησε βαριά. Η Κυρά ήταν μόνη στη βραχονησίδα. Άναψε φωτιές για να ειδοποιήσει τους ψαράδες για βοήθεια, αλλά δεν τις είδαν εγκαίρως και άργησαν να φτάσουν στη Ρω. Ο άντρας της πέθανε μέσα στη βάρκα, κατά τη μεταφορά του στο Καστελόριζο. Μετά τον θάνατο του, η Κυρά επέστρεψε το 1943 με την τυφλή μητέρα της στη Ρω και συνέχισε να υψώνει την ελληνική σημαία….
Εξομολογείται η ίδια:
«Η ζωή των Καστελοριζιτών ήταν η βραχονησίδα Ρω, αν οι Τούρκοι την παίρναν δεν θα υπήρχε Καστελόριζο(…). Με την Ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες.»
[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ: Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν Χορώ»]