Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Πνευματικής Κατάρτισης και Αυτοσυνειδισίας » ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΚΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΚΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

stavros

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΚΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Ο Απόστολος Παύλος κάνει μία αντιδιαστολή στο καύχημα των ταραχοποιών ανθρώπων και στο δικό του καύχημα. Εκείνοι, γράφει, καυχώνται για το ότι κάποιοι από σας γίνατε οπαδοί τους. «Εγώ δεν θέλω καμία άλλη αφορμή για καύχηση εκτός από το Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού» (στίχ.14). Σχολιάζοντας ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τον στίχον αυτόν λέγει: «Και τι είναι το καύχημα του σταυρού; Το ό,τι ο Χριστός έλαβε μορφή δούλου για μένα, και έπαθε αυτά που έπαθε, για μένα τον δούλο, τον εχθρό του τον αγνώμονα• αλλά τόσο με αγάπησε, ώστε και να παραδώσει τον εαυτόν του σε θάνατο για τη δική μου σωτηρία».
Ο Σταυρός του Κυρίου, αδελφοί μου, είναι και καθε χριστιανού το καύχημα. Διότι στον τίμιο Σταυρό στηρίζονται όλες οι ελπίδες μας, και απ’ αυτόν πηγάζουν όλες οι χαρές μας.»Ἰδού, γάρ ἦλθε διά τοῦ Σταυροῦ χαρά ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ», όπως λέγει και η αναστάσιμη Ευχή.
Στα πάρα πάνω λόγια του ο Παύλος προσθέτει και κάτι ακόμη, ποιό δυνατό και εντυπωσιακό: «Στον Σταυρόν αυτόν επάνω πέθανε ο κόσμος για μένα κι εγώ για τον κόσμο»(στίχ.14). Κόσμον εδώ ο Παύλος εννοεί τα κοσμικά πράγματα όπως τα πλούτη, την εξουσία, τη δόξα, τις απολαύσεις και τα όμοια, τα οποία πολλοί θεωρούν λαμπρά και σπουδαία. Σαν να ήθελε ο Παύλος να πει: Ο κόσμος έχασε για μένα τη δύναμή του και δεν μπορεί να με υποτάξει. Αλλά ούτε εγώ επιθυμώ τίποτε απ’ αυτά τα κοσμικά πράγματα.
Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, όσο περισσότερο συναισθανόμαστε το ότι ο Χριστός πέθανε στο Σταυρό για χάρη μας, τόσο πιο πολύ θα ενισχυόμαστε στον αγώνα μας να ελευθερωθούμε από κοσμικά πάθη και αμαρτωλές επιθυμίες. Έτσι θα συμβάλλουμε στην ενότητα της Εκκλησίας και θα απολαμβάνουμε την ειρήνη, το έλεος και τη χάρη του Κυρίου μας, που ευχήθηκε ο Απόστολος Παύλος στους Γαλάτες. Αμήν.
-Του Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου (Τράμπα)
[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΊΔΑ «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ»]
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ