Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Επίκαιρες Πνευματικές Αναζητήσεις » Η ΘΕΡΜΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΗΣ ΠΟΡΝΗΣ ΚΑΙ Η ΑΜΕΤΑΝΟΗΣΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝ.

Η ΘΕΡΜΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΗΣ ΠΟΡΝΗΣ ΚΑΙ Η ΑΜΕΤΑΝΟΗΣΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝ.

mtriti

Η ΘΕΡΜΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΗΣ ΠΟΡΝΗΣ ΚΑΙ Η ΑΜΕΤΑΝΟΗΣΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝ…

-Του π. Παντελεήμονος Κρούσκου.
Aυτή η σοφη πόρνη του ευαγγελίου ξεπέρασε τις πέντε μωρές παρθένες σε πνευματικότητα.Αυτές ασκούσαν την μέγιστη αρετή της παρθενίας αλλά έλαιον αγάπης,συμπάθειας και ελεημοσύνης δεν είχαν.
Η πόρνη όμως, η οποία δεν γνώριζε παρθενία,αλλά είχε πολυάριθμους εραστές, δείχνοντας συμπάθεια και αγάπη μεγάλη, έδωσε μια τεράστια περιουσία για να αγοράσει το πανάκριβο μύρο να μυρίσει τον ευεργέτη. Και έπειτα έριξε κάτω κατάχαμα τον εαυτό της, συντρίβοντας ό,τι απεμεινε από αυτό που ονομάζουμε με στόμφο «αξιοπρέπεια» πλένοντας με δάκρυα σπαραγμού τα πόδια του Χριστού και σκουπίζοντας τα,με τα όμορφα μαλλιά της.
Δια τούτο ο συναξαριστής την ονομάζει «σώφρονα», τίτλος που αποδίδεται μόνο στους εγκρατείς,στους αγνούς και παρθενεύοντες από την Εκκλησία.
Η μετάνοια της ήταν έμπρακτη και αποδεκτή,διότι συνοδεύονταν απο θυσία.Ξαναβρήκε την αγνότητα,δηλαδή την συγχώρηση μέσα από την ειλικρίνεια της συντριβής.Αυτές οι ποιότητες βρίσκονται μόνο σε γενναίες ψυχές οι οποίες εχουν πάθος και πληρούνται από έρωτα.Αυτές όταν βρουν τον Χριστό μεταλάσσουν τον σκοτεινό έρωτα της αμαρτίας σε έρωτα για τον Θεό.
Το παν είναι να έχεις φωτιά.Η κόλαση είναι γεμάτη με ψυχρούς παρθένους,υπερήφανους και άχαρους.Ενώ ο παράδεισος με μετανοημενες πόρνες, που βίασαν δηλαδή άρπαξαν την βασιλεία του Θεου.Είχαν το θάρρος να συντρίψουν τον εαυτό τους για να πλησιάσουν τον Χριστό.Είχαν καρδιά να αγαπήσουν.Όχι εγωϊσμό και αυτοερωτισμό φαρισαϊκό.
Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι η πόρνη δεν σκέφτηκε τί θα πει ο κυκλος της,οι εραστές της,οι ανθρωποι που ζούσαν σαν κι αυτήν.Ήθελε να αρέσει στον Χριστό!Πόσες φορές δεν θέλουμε να αλλάξουμε ρότα και όσοι είναι δειλοί μας τραβάνε και εμάς πίσω; » Τι θελεις και ασχολείσαι με παπάδες, εκκλησίες,παράδεισο και κόλαση;Εδώ είναι ο παραδεισος και κόλαση.Άσε την κακομοιρια και ζήσε την ζωή σου».Και εμείς θέλουμε να αρέσουμε στον κόσμο και μενουμε στην αμαρτία,η οποία μαλιστα θεωρείται τεκμήριο χαράς,ανωτερης ζωής,εξυπνάδας.
Όχι η πόρνη!Η πόρνη έκλεισε τα αυτιά της και έτρεχε στον μοναδικό της Έρωτα.Αυτό είναι το μεγάλο θάρρος και η γενναιότητα.
Του π. Παντελεήμονος Κρούσκου
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ