Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ωφέλιμα » Ορθόδοξος Συναξαριστής » Βίοι τοπικών Αγίων » Μνήμη πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων

Μνήμη πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων

Μνήμη πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων

Η κατά Βοιωτίαν Εκκλησία σεμνύνεται για το χορό των Aγίων της, κυριότεροι εκπρόσωποι των οποίων είναι:
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο οποίος επισκέφθηκε τη Θήβα μαζί με τον Απόστολο Παύλο. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μετά το θάνατο του Αποστόλου Παύλου δίδαξε και πέθανε στη Θήβα, όπου βρίσκεται ο τάφος του.
Ο Απόστολος Ρούφος, εις εκ των εβδομήκοντα μαθητών του Χριστού, υπήρξε πρώτος Επίσκοπος Θηβών.
Ο Άγιος Ρηγίνος, ο οποίος γεννήθηκε στη Λιβαδειά στις αρχές του 4ου αιώνα, έγινε Επίσκοπος Σκοπέλου, όπου μαρτύρησε το 362 μ.Χ.
Ο Όσιος Λουκάς, εις εκ των αναμορφωτών του μοναχισμού στον ελλαδικό χώρο τον 10ο αιώνα. Αφού μόνασε σε διάφορες περιοχές, τα επτά τελευταία χρόνια της ζωής του εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Στειρίου, όπου ίδρυσε το περιώνυμο μοναστήρι του. Πέθανε το 953 μ.Χ.
Ο Όσιος Νικήτας, ο οποίος γεννήθηκε στη Θήβα, ασκήτεψε σε ένα απόκρημνο σπήλαιο, κοντά στο χωριό Πρόδρομος. Πέθανε το 1079 μ.Χ.
Ο Όσιος Μελέτιος, από τους πιο σπουδαίους αναμορφωτές του μοναστικού βίου στην κυρίως Ελλάδα μαζί με τον Όσιο Λουκά και τον Άγιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε», γεννήθηκε το 1035 μ.Χ. στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Για 28 χρόνια ασκήτεψε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Θήβα, τον οποίο μετέβαλε σε μοναστήρι. Πέθανε 1105 μ.Χ.
Ο Όσιος Κλήμης αφού ασκήτεψε 30 χρόνια στον Κιθαιρώνα κοντά στον μεγάλο ασκητή Όσιο Μελέτιο, μετά το θάνατο του Οσίου Μελετίου, αναχώρησε για το Σαγμάτιο όρος, όπου και εγκαταστάθηκε επιδιδόμενος σε αυστηρούς ασκητικούς αγώνες σε ένα απόκρημνο σπήλαιο. Πέθανε το 1111 μ.Χ.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης, ο οποίος έζησε τον 12ο αιώνα, υπήρξε Μητροπολίτης Θηβών και Έξαρχος πάσης Βοιωτίας. Λόγω του μεγάλου φιλανθρωπικού και κοινωνικού του έργου τού εδόθη το προσωνύμιο «Νέος Ελεήμων».
Ο Όσιος Γερμανός ασκήτεψε στο όρος Σαγματά μεταξύ του 1480 με 1540 μ.Χ.
Ο Όσιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο Ζέλι Φθιώτιδας. Αρχικά ασκήτεψε στην περιοχή του Ζελίου και της Αταλάντης, κατόπιν μόνασε για δέκα χρόνια στον Σαγματά και στη συνέχεια μετέβη στον Ελικώνα, στην περιοχή Δομπός, όπου ίδρυσε μοναστήρι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Πέθανε το 1602 μ.Χ.
Ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο αδάμας της υπακοής, της υπομονής και της προσευχής γεννήθηκε το 1912 στο Αμπελοχώρι Θηβών και διέμεινε αρκετό διάστημα στη Θήβα μέχρι την αναχώρησή του για την έρημο του Αγίου Όρους, τα Κατουνάκια. Κοιμήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1998.
Αξιώθηκε η Βοιωτική γη να κοσμείται με πνευματοφόρες ψυχές πλημμυρισμένες από το Άγιο Πνεύμα, που απλόχερα σκορπούν ειρήνη και γαλήνη, εύοσμα άνθη, πρότυπα ζωντανά για όλους μας, που κατάφεραν σε ακόμα πιο δύσκολες από τις σημερινές συνθήκες να καταστούν δοχεία του Παναγίου Πνεύματος.
Τη Σύναξη πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων η Τοπική μας Εκκλησία εορτάζει στον Ιερό Ναό τους, που βρίσκεται μεταξύ Άρματος και Ελεώνος Θηβών, κάθε τελευταίο Σάββατο του Μαΐου εκάστου έτους.
Από την Ι.Μ.Θ.Λ
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ