Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Πνευματικής Κατάρτισης και Αυτοσυνειδισίας » Ο καθένας να χαίρεται, όπως ο Δημιουργός τον έφτιαξε

Ο καθένας να χαίρεται, όπως ο Δημιουργός τον έφτιαξε

AGIOS-PAISIOS.png

Ο καθένας να χαίρεται, όπως ο Δημιουργός τον έφτιαξε

-Γέροντα, ένας νέος εξαφανίσθηκε, αφού άφησε σημείωμα στους γονείς του ότι θα αυτοκτονήσει, γιατί δεν είναι όμορφος και ότι γι αυτό φταίνε εκείνοι.
– Δεν έχουν συλλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής οι άνθρωποι. Δεν πιστεύουν στην άλλη ζωή. Όλο το βάσανο από εκεί ξεκινάει. «Έμαι αδικημένος, σου λέει֗ οι άλλοι χαίρονται, εγώ δεν χαίρομαι». Δεν είναι ευχαριστημένοι με ό,τι έχουν, μαπίνει και ο εγωισμός, και βασανίζονται.
Ο θεός όλο τον κόσμο τον αγαπάει. Στον κάθε άνθρωπο έδωσε αυτά που τον ωφελούν, είτε το μποί είτε την ομορφιά κ.τ.λ. ό,τι θα τον βοηθήσει αν το αξιοποιήσει, να σωθεί. Αλλά ο κόσμος βασανίζεται. «Γιατί εγώ να είμαι έτσι, ενώ εκείνος έτσι;». Μα εσύ έχεις αυτά, εκείνος έχει άλλα.
Ένας δια Χριστόν σαλός Ρουμάνος που ασκητεύει στο Άγιο Όρος είπε σε κάποιον που είχε τέτοιους λογισμους: «Ένας βάτραχος είδε το βουβάλι και είπε: “Θέλω να γίνω κι εγώ βουβάλι”. Φούσκωσε, φούσκωσε, ο βάτραχος, και τελικά έσκασε. Ο Θεός αυτόν τον έκανε βάτραχο, εκείνο βουβάλι. Πήγε ο βάτραχος να γίνει βουβάλι και έσκασε!».
Ο καθένας να χαίρεται, όπως ο Δημιουργός τον έφτιαξε.
Όταν ο άνθρωπος βοηθηθεί να πιστέψει στον Θεό και στην μέλλουσα ζωή, την αιώνια, -συλλάβει δηλαδή το βαθύτερο νόημα της ζωής- και μετανοήσει, αλλάξει ζωή, έρχεται αμέσως η θεία παρηγοριά με τη Χάρη του Θεού, η οποία τον αλλοιώνει, διώχνοντας και όλα τα κληρονομικά του ελαττώματα.
Από το βιβλίο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ» ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ,