Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Πνευματικής Κατάρτισης και Αυτοσυνειδισίας » Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗ ΠΑΤΜΟ!

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗ ΠΑΤΜΟ!

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗ ΠΑΤΜΟ!

Ο Άγιος Γέροντας Πορφύριος πήγε με ένα φιλικό του ζευγάρι μια προσκυνηματική εκδρομή στο στο νησί της Πάτμου.
Όταν έφθασαν στο νησί, πήρε τα δύο πνευματικά του παιδιά ιδιαιτέρως, απομακρύνθηκαν από την υπόλοιπη συντροφιά και έτσι μόνοι τους προχώρησαν για να προσκυνήσουν το Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως.
Ήταν μια ήσυχη στιγμή. Παντού επικρατούσε γαλήνη. Ο Γέροντας κράτησε το ζευγάρι παράμερα και τους είπε να μην ειπούν σε κανέναν για όσα δουν και ακούσουν. Έπειτα προχώρησε προς το Ιερό και θυμίασε. Πίσω του γονατιστά και σιωπηλά τα δύο πνευματικά του παιδιά παρακολουθούσαν. Εκείνος γονάτισε στο κέντρο του σπηλαίου. Φαινόταν να προσεύχεται. Πέρασε ένα τέταρτο σιωπής. Ξάφνου έβγαλε μια παράξενη φωνή ! Το πρόσωπό του έλαμψε, τα χαρακτηριστικά του αλλοιώθηκαν…

Όπως τους διηγήθηκε κατόπιν, ο Γέροντας, «είδε» με την Θεία Χάρη τη σκηνή της καταγραφής του βιβλίου της «Αποκαλύψεως» (93 – 96 μ.Χ.). Από το επάνω μέρος του βράχου, από μια ρωγμή εξήρχετο η φωνή του Θεού, η οποία κατευθυνόταν προς τον Άγιο Ιωάννη, που ακουμπούσε σε ένα είδος ανάκλιντρου.
Ο Ιωάννης υπαγόρευε στον μαθητή του Πρόχορο, ο οποίος «κατέγραφε» την «Αποκάλυψη». Ο Γέροντας, όπως είπε, «είδε» δραματικές σκηνές και «εβίωσε» το μεγαλείο της Εκκλησίας και το θρίαμβο του «Εσφαγμένου Αρνίου».

ΠΗΓΗ : ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Ο ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ, Β΄ ΕΚΔΟΣΗ, εκδ. «ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ», ΑΘΗΝΑΙ 1997, σ. 77 κ.ε.