Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πρόσωπο - Θαύματα της Παναγίας » «Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ»

«Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ»

«Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ»

ΔΕΥΤΕΡΑ 8/2/2021 -ΩΡΑ 5.00 μ.μ. -ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ & ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΝ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ-ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΟΜΙΛΙΑ. -ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 9 ΠΙΣΤΩΝ -ΚΑΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ-
~ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΚΟΝΑ!Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ!
Για τη ζωή της Παναγίας δε βρίσκουμε πολλά στοιχεία στην Αγία Γραφή. Αυτό συμβαίνει, γιατί η Αγία Γραφή, και ιδιαίτερα η Καινή Διαθήκη, μιλάει μόνο για ό,τι έχει άμεση σχέση με το έργο του Ιησού Χριστού, τη διδασκαλία, το θάνατο και την ανάστασή Του, και δε δίνει λεπτομέρειες για άλλα γεγονότα ή άλλα πρόσωπα, όσο σημαντικά κι αν είναι.
Έτσι, στο ευαγγέλιο διαβάζουμε λίγα γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας, ενώ τα περισσότερα είναι γραμμένα σε άλλα πρωτοχριστιανικά βιβλία, που δεν περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή, αλλά διασώζουν πληροφορίες από την αρχαία παράδοση και την ιστορική μνήμη των πρώτων χριστιανών. Τέτοια βιβλία είναι το λεγόμενο «Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου», που μιλάει για την οικογένεια, τη γέννηση και τα παιδικά χρόνια της Παναγίας, και ο «Λόγος του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου περί της κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου», που αναφέρει τα γεγονότα της κοίμησής Της.
Από τις αρχαίες αυτές πηγές μαθαίνουμε τα εξής:
Γονείς της Παναγίας είναι οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα.
Γονείς της αγίας Άννας ήταν ένα άλλο άγιο ζευγάρι, ο ιερέας Ματθάν και η Μαριάμ (παππούς και γιαγιά της Θεοτόκου).
Ο δίκαιος Ματθάν ήταν ιερέας του αληθινού Θεού και ανήκε (όπως όλοι εκείνοι οι άνθρωποι) στη θρησκεία της Παλαιάς Διαθήκης, τη θρησκεία που είχε τις 10 εντολές και τους προφήτες και περίμενε τον ερχομό του Χριστού.
Ο Ματθάν ήταν απόγονος του αρχαίου βασιλιά, προφήτη και ποιητή Δαβίδ, που είχε ζήσει χίλια χρόνια πριν. Γι’ αυτό οι προφήτες έλεγαν πως ο Χριστός θα είναι «υιός του Δαβίδ», δηλ. απόγονος του Δαβίδ. Γι’ αυτό επίσης ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, γιατί ήταν η πατρίδα του Δαβίδ. Ακόμη, οι προφήτες είχαν πει συμβολικά πως «από τη ρίζα του Ιεσσαί» (του πατέρα του Δαβίδ) θα βγει μια «ράβδος» (μια βέργα) που θα ανθίσει και το άνθος της θα είναι ο Χριστός. Η ράβδος αυτή είναι η Παναγία.
Ο Ματθάν και η Μαριάμ απέκτησαν τρεις κόρες, τη Μαρία, τη Σωβή και την Άννα.
Η Σωβή μεγαλώνοντας έγινε η μητέρα της αγίας Ελισάβετ, μητέρας του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ενώ η Άννα μητέρα της Παναγίας.
Άρα Παναγία και Ελισάβετ ήταν πρώτες ξαδέρφες, Ιησούς και Ιωάννης δεύτερα ξαδέρφια – όμως δεν είχαν συναντηθεί ποτέ μέχρι τη βάφτιση του Ιησού από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη, δεδομένου ότι ο Ιωάννης είχε φύγει στην έρημο από παιδί (ευαγγέλιο κατά Λουκάν, 1, 80).
-Συνεχίζεται…
-ΑΡΘΡΟ: «Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ» ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»]
Από αριστερά προς τα δεξιά:
Η δίκαιη Ελισάβετ με το βρέφος Ιωάννη τον Βαπτιστή,
η Παναγία με το Βρέφος Ιησού και η δίκαιη Σαλώμη με τον Ιωάννη τον Θεολόγο. Από τη Σελίδα »ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΦΥΛΑΞΟΝ ΥΜΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΣΟΥ»