Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΑΘΕΟΥ…!

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΑΘΕΟΥ…!

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ, ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΗΓΗΣΗ!
Του π. Στέφανου Αναγνωστόπουλου.
 
Πριν από χρόνια, όταν ήμουν εφημέριος στον ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, με κάλεσαν να εξομολογήσω εκτάκτως, κατόπιν δικής του επιθυμίας, έναν νέο άνδρα, 42 ετών, το όνομά του, ήταν Ξενοφών.
Όταν πήγα, ήταν σε κακή κατάσταση. Ο καρκίνος με τις ραγδαίες μεταστάσεις τον είχε προσβάλλει και στο κεφάλι. Οι μέρες του, ήταν μετρημένες. Ήταν μόνος στον θάλαμο, το διπλανό κρεββάτι ήταν άδειο και έτσι βρεθήκαμε μόνοι μας.
Και μου είπε τα εξής, για το πως πίστεψε, αφού υπήρξε, όπως το τόνισε, «σκληρός άθεος» και άπιστος:
«Ήλθα εδώ πριν από 35 περίπου μέρες, σ’ αυτό τό δωμάτιο των δύο κλινών. Δίπλα μου ήταν ήδη κάποιος άλλος άρρωστος, μεγάλος στην ηλικία, 80 περίπου ετών. Αυτός ο άρρωστος, πάτερ μου, παρά τους φοβερούς πόνους που είχε στα κόκκαλα – εκεί τον είχε προσβάλει ο καρκίνος – συνεχώς αναφωνούσε: «Δόξα Σοι, ο Θεός! Δόξα Σοι, ο Θεός!…»
Στη συνέχεια έλεγε και πολλές άλλες προσευχές, που εγώ ο ανεκκλησίαστος και άθεος τις άκουγα για πρώτη φορά. Και όμως, πολλές φορές μετά από τις προσευχές του ηρεμούσε – και εγώ δεν ξέρω με ποιόν τρόπο – και τον έπαιρνε γλυκύτατος ύπνος. Ύστερα από δύο-τρεις ώρες ξυπνούσε από τους αφόρητους πόνους, για να ξαναρχίσει και πάλι το:
– Χριστέ μου, Σε ευχαριστώ! Δόξα στο όνομά Σου!… Δόξα Σοι, ο Θεός!… Δόξα Σοι, ο Θεός!…
Εγώ μούγκριζα άπό τους πόνους και αυτός ο συνασθενής μου, με τους αφόρητους πόνους, δοξολογούσε τον Θεό. Εγώ βλαστημούσα τον Χριστό και την Παναγία, και αυτός μακάριζε τον Θεό, Τον ευχαριστούσε για τον καρκίνο που του έδωσε και τους πόνους που είχε.
Τότε εγώ αγανακτούσα όχι μόνο από τους πόνους τους φρικτούς που είχα, άλλα και γιατί έβλεπα αυτόν, τον συνασθενή μου, να δοξολογεί συνεχώς τον Θεό.
Αυτός έπαιρνε σχεδόν κάθε μέρα «τήν Θεία Μεταλαβιά» και εγώ ο άθλιος ξερνούσα από αηδία.
– Σκάσε, επιτέλους, σκάσε επιτέλους να λες συνεχώς «Δόξα Σοι, ο Θεός»! Δεν βλέπεις πώς Αυτός ο Θεός, πού εσύ Τον δοξολογείς, Αυτός μας βασανίζει τόσο σκληρά; Θεός είναι αυτός; Δεν υπάρχει. Όχι! Δεν υπάρχει…!!!
Και τότε αυτός με γλυκύτητα με απαντούσε:
– Υπάρχει, παιδί μου, υπάρχει και είναι στοργικός Πατέρας, διότι με την αρρώστια και τους πόνους που μας δίνει, μας καθαρίζει από τις πολλές μας αμαρτίες. Όπως αν εργαζόσουνα σε μια σκληρή δουλειά, όπου τα ρούχα σου και το σώμα σου θα βρωμούσαν κυριολεκτικώς και θα χρειαζόσουν μία σκληρή βούρτσα για να καθαριστείς καλά, εσύ και τα ρούχα σου, κατά τον ίδιο τρόπο και ο Θεός χρησιμοποιεί την αρρώστια, σαν ευεργετικό καθαρισμό της ψυχής, για να την προετοιμάσει για την Βασιλεία των Ουρανών…
Οι απαντήσεις του με εκνεύριζαν αφάνταστα και εγώ ακόμη περισσότερο βλαστημούσα θεούς καί δαίμονες. Δυστυχώς οι αντιδράσεις μου ήσαν αρνητικές, με το να φωνάζω:
– Δεν υπάρχει Θεός… Δεν πιστεύω σε τίποτα… Ούτε στον Θεό ούτε σ΄ αυτά τα «κολοκύθια» που μου λές περί Βασιλείας του Θεού σου…
Θυμάμαι τις τελευταίες του λέξεις:
– Περίμενε και θα δεις με τα μάτια σου, πως χωρίζεται η ψυχή από το σώμα ενός χριστιανού που πιστεύει. Είμαι αμαρτωλός, αλλά το έλεός Του θα με σώσει. Περίμενε…, θα δεις και θα πιστέψεις…!!!
Και η μέρα αυτή έφθασε. Από το νοσοκομείο θέλησαν να βάλουν ένα «παραβάν», όπως ήταν καθήκον τους, αλλά έγώ διαμαρτυρήθηκα. Είπα στις νοσοκόμες:
– Δεν θέλω να βάλετε »παραβάν», γιατί θέλω να δω πως αυτός ο γέρος θα πεθάνει!!!
Τόν έβλεπα λοιπόν να δοξολογεί συνεχώς τον Θεό. Πότε έλεγε κάποια «Χαίρε» για την Παναγία, που αργότερα έμαθα ότι λέγονται «Χαιρετισμοί». Κατόπιν σιγοέψαλλε το «Θεοτόκε Παρθένε», το «Άπό των πολλών μου αμαρτιών…», το «Άξιον έστι», κάνοντας συγχρόνως και πολλές φορές το σημείο του σταυρού.
Σήκωσε κάποια στιγμή τα χέρια του και είπε:
– Καλώς τον Φύλακα Άγγελό μου! Σε ευχαριστώ, που ήλθες με τόση λαμπρά συνοδεία να παραλάβεις την ψυχή μου. Σε ευχαριστώ!… Σε ευχαριστώ!…
Ανασηκώθηκε λίγο, ξανασήκωσε τα χέρια του ψηλά, έκαμε το σημείο του σταυρού, σταύρωσε τα χεράκια του στο στήθος του και εκοιμήθη!!!
Ξαφνικά τό δωμάτιο πλημμύρισε από φως, λες και μπήκαν μέσα δέκα ήλιοι και περισσότεροι, τόσο πολύ φωτίστηκε το δωμάτιο!!!
Ναι, εγώ ο άπιστος, ο άθεος, ο υλιστής, ο «ξιπασμένος», ομολογώ, ότι όχι μόνο έλαμψε το δωμάτιο αλλά και μια ωραιότατη ευωδία απλώθηκε σ’ αυτό, ακόμη και σε ολόκληρο τον διάδρομο και μάλιστα όσοι ήσαν ξυπνητοί και μπορούσαν, έτρεχαν εδώ και εκεί, για να διαπιστώσουν από που ήρχετο η παράξενη αυτή ευωδία!
Έτσι, πάτερ μου, πίστεψα, γι’ αυτό και φώναξα για Εξομολόγο, ύστερα από τρεις ημέρες. Την άλλη μέρα όμως, τα έβαλα με τους δικούς μου, την μάνα μου και τον πατέρα μου, ύστερα με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια μου, με την γυναίκα μου, με τους συγγενείς και τους φίλους και τους φώναζα και τους έλεγα:
– Γιατί δεν μου μιλήσατε ποτέ για τον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους; Γιατί δεν με οδηγήσατε ποτέ στην Εκκλησία; Γιατί δεν μου είπατε, ότι υπάρχει Θεός και υπάρχει και θάνατος και κάποτε αυτή η ψυχή θα χωριστεί από το σώμα για να δώσει τον λόγο της; Γιατί με σπρώξατε με την συμπεριφορά σας στην αθεΐα και στον μαρξισμό; Εσείς με μάθατε να βλαστημώ, να κλέβω, να απατώ, να θυμώνω, να πεισμώνω, να λέω χιλιάδες ψέματα, να αδικώ, να πορνεύω… Εσείς με μάθατε να είμαι πονηρός, καχύποπτος, ζηλιάρης, λαίμαργος, φιλάργυρος και κακός. Γιατί δεν μου διδάξατε την αρετή; Γιατί δεν μου διδάξατε την αγάπη; Γιατί δεν μου μιλήσατε ποτέ για τον Χριστό; Γιατί;… Από αυτή την στιγμή μέχρι που να πεθάνω, θά μου μιλάτε μόνο για τον Θεό, τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγγέλους, τους Αγίους. Για τίποτε άλλο!
Ήρχοντο οι δικοί μου, οι συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, και τους ρωτούσα τον καθένα χωριστά ή όλους μαζί:
– Έχετε να μου πείτε κάτι σημαντικό για τον Θεό; Διότι Αυτόν θα συναντήσω! Λέγετε… Εάν δεν ξέρετε, να μάθετε. Οι μέρες περνάνε και εγώ θα φύγω…
Και σ’ ένα – δύο επισκέπτες τους είπα:
– Αν δεν ξέρεις ή αν δεν πιστεύεις, να φύγεις!…
Τώρα πιστεύω με όλη μου την καρδιά και θέλω να εξομολογηθώ όλες τις αμαρτίες μου από μικρό παιδί…!!!»
Ήταν σταθερός και αμείλικτος με τον παλαιό εαυτό του ο Ξενοφών. Και το έλεος του Θεού ήταν μεγάλο, πολύ μεγάλο! Εξομολογήθηκε με ειλικρίνεια, Κοινώνησε δύο – τρεις φορές και υστέρα από πάλη μερικών ημερών με τον καρκίνο, έφυγε εν πλήρη μετάνοια, με ζέουσα την πίστη, ειρηνικά, οσιακά, δοξολογώντας και αυτός τον Θεό!!!
 
-Μαρτυρία π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος
[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ »ΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΟΥ»]