Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ωφέλιμα » Χωρίς κατηγορία » ΕΥΧΕΣ ΣΤΟ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ Β’

ΕΥΧΕΣ ΣΤΟ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ Β’

O ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗ (6/9/2020)

ΤΡΙΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ (15/6/2021) -ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΗΤΟΥ.-ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΒΑΘΥΣΕΒΑΣΤΑ ΤΙΣ ΥΪΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ Β’, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΕΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ!

-«ΑΝΤΙ ΔΩΡΟΥ!» -Του Σεβ. Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα
Επειδή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, συνήθως, αθορύβως εορτάζει τα ονομαστήριά του, εφέτος δε επέλεξε, μακράν από το Κέντρον θα ήθελα αντί δώρου, με το θάρρος, που μου δίνει η επί δεκαετίες συνοδοιπορία μας, να καταθέσω μερικές σκέψεις σχετικά με οριςμένα κατά την γνώμη μου χαρακτηρίστικά της προσωπικότητάς του.
1. Ανεξικακία. Την επέδειξε και απέδειξε, όταν, μετά την εκλογή του εις Αρχιεπίσκοπον, όχι μόνο δεν κράτησε σε απόσταση συγκεκριμένα πρόσωπα, που πρωτοστάτησαν στην μη εκλογή του κατά τις προηγούμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές, αλλά και τα αγκάλιασε με αδελφική αγάπη, σβήνοντας τα πάντα με το σφουγγάρι της συγγνώμης.
2. Απλότης. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει ούτε με την εμφάνιση,ούτε με τον λόγο του. Δεν τον ενδιαφέρει «το έξωθεν του ποτηρίου και της παροψίδος» (Ματθ. κγ, 25).
3. Είναι αντιγραφειοκράτης. Δεν ασχολείται με επουσιώδεις γραφειοκρατικές τυπικότητες, αλλά προχωρεί στα ουσιώδη.
4. Εκλέγει σωστούς συνεργάτες.
Περιέρχομαι τις ενορίες όχι μόνο του τομέως μου, αλλά και άλλες των Αθηνών. Κανείς δεν εκφράζει το παραμικρό παράπονο αντιθέτως όλοι τον επαινούν και όλοι εκφράζονται με σεβασμό και υιική αγάπη για τον Μακαριώτατο.
5. Είναι ο άνθρωπος των ολίγων λόγων. Ακόμα και στο κήρυγμα αποφεύγει τους πλατιασμούς και τις ωραιολογίες και τονίζει το ουσιώδες. Γενικώς αποφεύγει τις άσκοπες δηλώσεις, που γίνονται, συνήθως, μόνο προς εντυπωσιασμό.
6. Άνθρωπος των έργων. Την περίοδο της οικονομικής κρίσεως,που οι συνέπειές της συνεχίζονται, ο Αρχιεπίσκοπος κατευθύνοντας και τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» φρόντισε και φροντίζει να μη μείνει άνθρωπος στην περιοχή των Αθηνών τουλάχιστον,αλλά και πέραν αυτής,χωρίς ένα πιάτο φαγητό.
Ορισμένοι τον παρεξήγησαν. Μα είναι αυτό το έργο του Αρχιεπισκόπου; Την απάντηση την δίνει ο Αδελφόθεος Ιάκωβος: Εάν τα αδέλφια σας πεινάνε «είπη δ’ αν τις αυτοίς εξ υμών υπάγετε εν ειρήνη, θερμαίνεσθε και χορτάζεσθε και μη δώτε αυτοίς τα επιτήδεια του σώματος τί το όφελος;» ( Ιακώβ. β, 16 ).
Στον άνθρωπο, που πεινά θα ήταν εμπαιγμός να πείς: δεν πειράζει, αρκεί,που θα κερδίσεις τον Παράδεισο ! Άλλωστε «όταν φροντίζω για το ψωμί των άλλων, αυτό είναι έργο πνευματικό».
Και δεν έμεινε σ’αυτού του είδους την περιστασιακή, θα έλεγα, φιλανθρωπία. Οπως στην Μητρόπολη Θηβών, όπου, εάν οι άνθρωποι «σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται» (Λουκά ιθ, 40), έτσι και στην Αρχιεπισκοπή.
Προ λίγων ετών μείναμε όλοι ενεοί κατα τα εγκαίνια του «Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης ο Αγιος Πορφύριος». Έργο πρωτοποριακό και μεγαλειώδες!
Λίγες μέρες αργότερα εγκαινιάσθηκαν δύο Στέγες Υποστηριζομένης Διαβιώσεως του Ιδρύματος Κόκορη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Του ευχόμεθα ολοκαρδίως μακροημέρευση με υγεία και δύναμη,για να εγκαινιάσει και άλλα έργα,που βρίσκονται στην ολοκλήρωσή τους και να θεμελιώσει πολλά ακόμη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ μέσα από έξωθεν και έσωθεν συγκρούσεις και δυσκολίες προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ο ορμητικός και χαρισματικός άνθρωπος, που «ετάρασσε το ύδωρ».
Ο Ιερώνυμος θα μείνει στην Ιστορία, εκτός των άλλων,και ως ο Αρχιεπίσκοπος των έργων της έμπρακτης αγάπης.
Της αγάπης που ενώ όλα καταργούνται, αυτή «ουδέποτε εκπίπτει» (Α Κοριν. ιγ, 8 ).
Εις πολλά έτη Δέσποτα !

[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ «ΡΟΜΦΑΙΑ»]