Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Επίκαιρες Πνευματικές Αναζητήσεις » Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις στην Παναγία: Πως ξεκίνησαν

Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις στην Παναγία: Πως ξεκίνησαν

Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις στην Παναγία: Πως ξεκίνησαν

Μαζί με την έλευση του Αυγούστου και της νηστείας που ξεκίνησε, ακόμη μία ευλογημένη εκκλησιαστική συνήθεια, μέσω της παραδόσεως της Εκκλησίας μας, θα ξεκινήσει από απόψε και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 του μήνα. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά οι Παρακλήσεις στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Ήδη σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σήμαναν οι δειλινές καμπάνες, που μας καλούν να προσέλθουμε στους ιερούς ναούς και ν’ απευθύνουμε λόγους παρακλητικούς στην Μητέρα του κόσμου.
Η συνήθεια αυτή, έχει τις ρίζες της πολλούς αιώνες πίσω, την εποχή του Βυζαντίου, τότε που οι άρχοντες, γνώριζαν από που έρχονται και που πηγαίνουν και βάσει αυτής της γνώσης ηγούνταν του λαού. Τότε που οι άνθρωποι δεν ήταν βεβαίως άγγελοι, αναγνώριζαν όμως την αδυναμία τους και την αμαρτωλότητά τους και δεν διαχώριζαν την θέση τους από Τον Θεό, αλλά κατέφευγαν στο έλεός Του.
Εκείνη την εποχή στο Βυζάντιο, αφθονούσαν οι κίνδυνοι. Κίνδυνοι από την Ανατολή, από τους Οθωμανούς, κίνδυνοι από το Βορρά, από τους Βούλγαρους και άλλους λαούς, κίνδυνοι από τη Δύση, από τον πάπα και τις ραδιουργίες του για υποταγή της Ανατολικής Εκκλησίας και βεβαίως σοβαρές αναταραχές στο εσωτερικό.
Με ποια δύναμη λοιπόν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει, ο τότε Αυτοκράτορας, Θεόδωρος ο Β; Ασφαλώς όχι μόνον με την δική του, αλλά με την βοήθεια Του Θεού, μέσω των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην οποία και κατέφυγε, συνθέτοντάς για εκείνη, την Μεγάλη όπως ονομάζεται Παράκληση, την οποία θα ακούμε εναλλάξ με την Μικρή αυτές τις ημέρες, κατόπιν συμβουλής της βασίλισσας της Άρτας, Αγίας Θεοδώρας.
Ο Αυτοκράτορας Θεόδωρος, εξομολογήθηκε στην Θεοτόκο τα παθήματα και τα βάσανα της ψυχής του, όταν διωγμένος, στεναχωρημένος, πουλημένος από εχθρούς και φίλους, κατέφυγε σ’ Εκείνη για να βρεί παρηγοριά μέσα στο πέλαγος του ελέους της κι αυτή του η κατάθεση ψυχής, διαδόθηκε σε όλο το Βυζάντιο και ψάλλοταν έκτοτε κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Ήταν μόλις 33 ετών όταν την έγραψε. Τρία χρόνια αργότερα, όσα χρόνια διήρκησε και η βασιλεία του δηλαδή, αρρώστησε κι έφυγε απ’ αυτή τη ζωή. Λίγο πρίν φύγει εκάρη μοναχός.
Η Μικρή Παράκληση, γράφτηκε από έναν μοναχό, τον Θεοστήρικτο, κατ’ εντολή του διαδόχου του Θεοδώρου, του Μιχαήλ Παλαιολόγου, διότι οι Παλαιολόγοι, λόγω της έχθρας τους με την οικογένεια του Θεοδώρου, τους Λασκαραίους δηλαδή, δεν ήθελαν να ψάλλουν παρακλητικό κανόνα που να τους θυμίζει τους εχθρούς τους. Είπαμε και τότε οι άνθρωποι, δεν ήταν άγγελοι..
Η Μικρή Παράκληση ψαλλόταν όλο τον χρόνο. Με τον καιρό, ξεχάστηκαν οι διαφορές των δυναστειών, όπως άλλωστε πέρασαν και οι δυναστείες και μας έμειναν και οι δύο παρακλητικοί κανόνες, αυτά τα δύο αριστουργήματα, για να τους ψάλλουμε εναλλάξ, μέρα παρά μέρα, στην Παναγία μας και να εξομολούμαστε κι εμείς, όπως ο Αυτοκράτορας Θεόδωρος, κάθε πτυχή της ζωής μας, κάθε βάσανο, κάθε θλίψη, κάθε δοκιμασία μας, σ’ εκείνη που μπορεί να μας δώσει ανάσα ζωής και ελπίδα σωτηρίας.
Ας τρέξουμε λοιπόν, σήμερα, αύριο, μέσα στις επόμενες 14 ημέρες, στην Μάνα μας, την Κυρία Θεοτόκο, που μας περιμένει στο σπίτι της, στον ναό. Δεν έχει σημασία που βρίσκεται αυτός. Σε βουνό ή θάλασα, στην ενορία ή σε προσκύνημα. Σημασία έχει πως εκεί θα βρίσκεται εκείνη και θα περιμένει ν’ αποθέσουμε της καρδιάς μας το θυμίαμα. Την προσευχή μας. Είτε αυτή είναι δοξολογική είτε ευχαριστιακή. Είτε είναι ξεχείλισμα πόνου είτε εξομολόγηση.
Βοήθειά μας!
Ανέστης Βλάχος
https://anestisvlachosjr.blogspot.com/
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ