Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Επίκαιρες Πνευματικές Αναζητήσεις » Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΟΛΓΟΘΑ!

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΟΛΓΟΘΑ!

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΟΛΓΟΘΑ!

[+ΔΕΥΤΕΡΑ 13/9/2021 -ΩΡΑ 6.00 μ.μ. -ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.
– ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΝ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗ, (ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ Ι.ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ), ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ.]
Η Παναγία και ο Τίμιος Σταυρός, μέσα στο σωτηριώδες και μεγαλειώδες (για τον άνθρωπο) σχέδιο της Θείας Πρόνοιας, συναντήθηκαν στο Γολγοθά!Αυτήν την Κυριακή, η Εκκλησία μας, δηλαδή όλοι εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί, έχει διπλό εορτασμό.
Αφενός, σήμερα τιμούμε το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου και αφετέρου, βρισκόμαστε λίγες μέρες προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Τα δυο αυτά μεγάλα Γεγονότα, εμπερικλείονται και συνδέονται θαυμαστώς, στο σημερινό ευαγγελικόν Ανάγνωσμα (3,16 – 3,17), το οποίο προέρχεται από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον:
«οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ’ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον.
οὐ γὰρ ἀπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ εἰς τὸν κόσμον ἵνα κρίνῃ τὸν κόσμον, ἀλλ’ ἵνα σωθῇ ὁ κόσμος δι’ αὐτοῦ».
Η απύθμενος καλοσύνη και η απέραντος ευεργεσία του Θεού προς τον άνθρωπο, βρίσκει την έκφρασή της και πραγματώνεται, μέσα από την λύση του ονειδισμού της ατεκνίας, («ονειδισμός», σύμφωνα με τα ζητούμενα και τα δεδομένα της εποχής), των αγίων Θεοπατόρων, οι οποίοι με την πάναγνη σύλληψη (χωρίς ηδονή) και τη γέννηση της Παναχράντου Θεοτόκου, συμμετείχαν στο σχέδιό Του για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Σήμερα, λοιπόν, εορτάζουμε τη Γέννηση της Παναγίας, του μόνου αγνού και αμολύντου ανθρωπίνου πλάσματος, η οποία δεν αρκέσθηκε στη «σώφρονα» σύλληψή της, αλλά φρόντισε κατά τη διάρκεια του βίου της, να αυξήσει την αγιότητα, η οποία της εδόθη από τους ευλαβείς γονείς της. Αυτή, η ταπεινή κόρη, η οποία προήρχετο από τη Ναζαρέτ, έμελε, σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού, να γίνει η Μήτηρ και Τροφός του Ενσαρκωμένου Θεού και κατά συνέπειαν, η αρχή της ανθρωπίνης Παλιγγενεσίας!
Η Παναγία έγινε η μητέρα του σύμπαντος όλου και επίσης, η γέφυρα που ένωσε τον Τέλειο Θεό με το δημιούργημά Του, τον άνθρωπο. Η Θεοτόκος, μέσα στο σωτηριώδες και μεγαλειώδες (για τον άνθρωπο) σχέδιο της Θείας Πρόνοιας, συναντήθηκε με τον Τίμιο Σταυρό στον Γολγοθά, συνοδεύοντας ως πονεμένη μητέρα τον μονάκριβο υιό της και Υιό του Θεού. Εκεί, μπροστά στον Υψωμένο Σταυρό, το μέχρι τότε σύμβολο της ταπεινώσεως και του εξευτελισμού -ο οποίος σήκωσε επάνω Του τον Εσταυρωμένο Χριστόν- η αγάπη και ο πόνος της θα αντισταθμίσει, μαζί Του, τον παραλογισμό της κακίας και της αδικίας του κόσμου και θα γίνουν η αρχή του εξιλασμού της ανθρωπότητος από την αμαρτία.

Αδελφοί μου, «ούτως ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον…», ώστε θυσίασε Τον Μονογενή Υιόν Του και επέτρεψε να πληγωθεί η πάναγνος καρδιά της Υπεραγίας Θεοτόκου δια της ρομφαίας του μητρικού πόνου…
Ο πόνος, ως βίωμα της κορυφώσεως του Θείου Πάθους, αλλά και ως βίωμα της Παναχράντου, αποτέλεσε όπως ήδη προαναφέρθηκε, την αρχή της καθάρσεως και του φωτισμού κάθε πιστού, ο οποίος θα αγωνισθεί, μετά την Βάπτισή του, να γίνει μιμητής του Χριστού, να σηκώσει αγογγύστως τον σταυρό του και τελικώς, να εισέλθει στην Βασιλεία του Θεού. Οπλισμένοι, λοιπόν, με τις ευσπλαχνικές πρεσβείες της Θεομήτορος, οι οποίες συντροφεύουν και ενισχύουν κάθε δοκιμαζόμενο και με πολύτιμη βακτηρία τον Τίμιον Σταυρόν, ο οποίος με τη δύναμή Του, κατανικά και εκθρονίζει τον σατανά από την δαιμονιώδη κυριαρχία του στον κόσμο, ας αγωνισθούμε να βαδίσουμε με πίστη και θάρρος τον υπόλοιπο βίο μας, προσφέροντας την ταπείνωση και την μετάνοιά μας ως ευγνωμοσύνη και δοξολογία προς τον Φιλάνθρωπο Θεόν.
Αμήν.

Α.Τ. για το orthodoxia.online
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ