Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Πνευματικής Κατάρτισης και Αυτοσυνειδισίας » Ο Χριστός κατέταξε τις ψυχές των ανθρώπων σε 4 κατηγορίες, λέγοντας την παραβολή του σπορέως.

Ο Χριστός κατέταξε τις ψυχές των ανθρώπων σε 4 κατηγορίες, λέγοντας την παραβολή του σπορέως.

Ο Χριστός κατέταξε τις ψυχές των ανθρώπων σε 4 κατηγορίες, λέγοντας την παραβολή του σπορέως.

Έτσι, άλλων το υπέδαφος της ψυχής τους είναι χωματόδρομος, άλλων είναι πετρώδεις, άλλων έχει αγκάθια, ενώ άλλων είναι γόνιμη γη. Έρχεται τώρα ο Χριστός (σπορέας) με τον Λόγο Του (σπόρος) και σπέρνει στις ψυχές αυτών των ανθρώπων.
Στην πρώτη κατηγορία των ανθρώπων, που η ψυχή τους είναι δρόμος, δεν μπορεί ο σπόρος να φυτρώσει. Μάλιστα, έρχονται τα πουλιά (ο διάβολος) και αρπάζουν τον σπόρο. Αυτοί οι άνθρωποι, επέτρεψαν με τη συνεχή αμαρτία στον διάβολο, να μπει στην καρδιά τους, με αποτέλεσμα η καρδιά τους να έχει σκληρυνθεί. Διότι η αμαρτία είναι εκείνη που κάνει σκληρή την καρδιά του ανθρώπου.
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνοι οι άνθρωποι, που η ψυχή τους έχει πέτρες. Ποιές είναι αυτές οι πέτρες; Είναι οι ανεξομολόγητες αμαρτίες. Από τους 100 που θρησκεύουν και εξομολογούνται, οι 80 έχουν ανεξομολόγητες αμαρτίες, είτε εν γνώση, είτε εν αγνοία τους. Δεν ενδιαφέρονται να κοσκινίσουν τον εαυτόν τους, για να ψάξουν για όλες τις αμαρτίες τους. Εγώ είμαι 30 χρόνια θρησκεύομενος και συνέχεια ανακαλύπτω αμαρτίες του παρελθόντος, ξέχωρα από τις πρόσφατες. Προσευχηθείτε στο Θεό, για να σας αποκαλύψει όλες τις αμαρτίες που κάνατε στη ζωή σας και υπάρχουν στα κατάστιχα των δαιμόνων! Μόνο έτσι θα καθαρίσει εντελώς η καρδιά!
Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι, που η ψυχή τους έχει αγκάθια. Είναι αυτοί, οι οποίοι μη έχοντας τις απαραίτητες πνευματικές βάσεις και σε συνδυασμό με την αμέλειά τους, αφομοίωσαν πολλά κακά του κόσμου τούτου. Δεν έδωσαν προσοχή στις λεπτομέρειες, λέγοντας ότι αυτό δεν πειράζει, εκείνο δεν πειράζει και έκαναν υποχωρήσεις. Αλλά η αμαρτία είναι αμαρτία. Αυτοί εφαρμόζουν τον Χριστιανισμό με το κοσμικό φρόνημα. Όμως, Χριστιανισμός και κοσμικό φρόνημα, δεν συνδυάζονται.
Τέλος στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι που προσέχουν τη ζωή τους, εφαρμόζοντας απόλυτα τις εντολές και τον νόμο του Θεού, φρουρούν τον εαυτόν τους, προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, για να μην δώσουν ποτέ δικαίωμα στο διάβολο να μπει μέσα τους. Γιατί ο Χριστιανισμός είναι σύνολο λεπτομερειών.
Να μεριμνήσουμε λοιπόν, ώστε να ανήκουμε στην τέταρτη κατηγορία, γιατί τότε μόνο θα σωθούμε!
Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας
ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ: «Πνευματικό Ανθολόγιο Ορθοδοξίας»
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ