Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ιερός Ναός » ENOΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ -ΜΙΚΡΟΥ- ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ » ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ «ΜΙΚΡΟΥ» ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ «ΜΙΚΡΟΥ» ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

agdimmikr1

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ «ΜΙΚΡΟΥ» ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

To ενοριακό Παρεκκλήσιο του -λεγόμενου μικρού- ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, βρίσκεται επί της οδού Ηλέκτρας , στο δυτικό τμήμα της Καδμείας ,στην περιοχή κάτω από τον Πούρο και αποτελεί ένα από τα εννέα ενοριακά μας Παρεκκλήσια.

agdimmikr2
Είναι μονόχωρος ξυλόστεγος Ναός,ο οποίος σύμφωνα με τον αείμνηστο συγγραφέα Αντώνιο Βασιλείου στο βιβλίο του «Αι Θήβαι του Μεσαίωνος» είναι ο μόνος ναός των Θηβών ο οποίος παρέμεινε σώος από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1854 που σχεδόν ισοπέδωσαν την πόλη.
agdimmikr4
Η Αρχαιολόγος κ. Ελένη Μανωλέσσου στη διδακτορική της διατριβή «μεσαιωνική γλυπτική της Θήβας…», αναφέρει τα εξής αξιοπρόσεκτα:
«Στην αυλή του ναού, υπάρχουν διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ στην τοιχοποιία έχουν ενσωματωθεί γλυπτά και μη αρχιτεκτονικά μέλη, τμήμα κοσμήτη του 9ου αιώνα, τμήμα οκταγωνικού κιονίσκου με συμφυές κιονόκρανο και διακόσμηση ζώου μέσα σε λυροειδές πλαίσιο, τμήμα επιθήματος με διακόσμηση σταυρού του 10 ου αιώνα και τμήμα περίθυρου ακόσμητο, γεγονός που συμβάλλει στη διατύπωση για πιθανή ύπαρξη προγενέστερου ναού στη θέση αυτή».
‘Ολα αυτά τα στοιχεία συναινούν στην ύπαρξη παλαιού ευμεγέθους Ναού στην ίδια περιοχή , αλλά παραμένει άγνωστο το πότε ανεγέρθηκε.
Επειδή λοιπόν ο ναός διέμεινε ανέπαφος από τη μανία του Εγκέλαδου του 1854, -που είχε σαν επίκεντρο περιοχή κοντά στην πόλη-,μεταφέρθηκαν για φύλαξη εδώ, η Εικόνα της Μεγάλης Παναγίας μας καθώς και άλλες εικόνες (τέμπλου) και κειμήλια του Ναού,κατά τη διάρκεια των ετών που απαιτήθηκαν να ανεγερθεί ο νέος θεομητορικός μνημειακός Ναός από τον Αρχιτέκτονα Ιωάννη Φιλιππότη.
Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι ενέπνευσε τους πιστούς ενορίτες και με περισσή φιλοτιμία αποφάσισαν να δώσουν και το όνομα του Χριστομάρτυρα Αγίου Δημητρίου στον περικαλέστατο νέο Ναό της Μεγάλης Παναγίας μας μετατρέποντάς τον σε δισυπόστατο.

Το ενοριακό Παρεκκλήσιο διαθέτει εσωτερικά γύψινο τέμπλο της δεκαετίας του 1980, το οποίο αντεκατέστησε το απλο’ι’κό ξύλινο με τις λα’ι’κής τεχνοτροπίας εικόνες που υπήρχαν εδώ και κοσμείται με εικόνες αυτής της δεκαετίας, του μακαριστού συντοπίτη και συνενορίτη μας Χριστοφόρου Τσανάκα (από τα τελευταία έργα του) μαζί με πλήρη εξοπλισμό (εικόνες, ιερά σκεύη, ψαλτήρι,έπιπλα κ. ά.)
Το 2014 με την αγάπη και το ενδιαφέρων των περιοίκων, έγινε αντικατάσταση των παλαιών ξύλινων σαρακοφαγωμένων παραθύρων και θυρών με κουφώματα και αντίστοιχα τμήματα αλουμινίου σε χρώμα ξύλου.

Κάθε χρόνο τελείται το απόγευμα της Εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου)η μεθέορτη μνήμη του, με το Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, με Αρτοκλασία και ομιλία, ενώ την επόμενη ημέρα του Αγίου Νέστορος (27 Οκτωβρίου),-υπάρχει και εικόνα του Αγίου- τελείται Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία και ομιλία.

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ