Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ωφέλιμα » Χωρίς κατηγορία » ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ – «ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ – «ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ – «ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»

+ΣΑΒΒΑΤΟ 20/11/2021 -ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ -ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ: ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ.-ΩΡΑ 7.00 π.μ.-ΟΡΘΡΟΣ,Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ) +ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΩΡΗΤΗ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΑΣ.
-Του κ. Αθανασίου Καραμπέτσα
Το Φεβρουάριο του 2021 άφησε την τελευταία του πνοή ο 92χρονος Θανάσης Χαράλαμπος Λαμπρόπουλος, ένας αξιόλογος Θηβαίος πολίτης που φημιζόταν για την αγάπη του για την πόλη μας και την θρησκευτική του πίστη.
Λιγόσωμος και παρά την ηλικία του αγέρωχα και σβέλτα οργώνει το κέντρο της Θήβας.
Καλογερίστικη γενειάδα που επισκιάζει το χαμόγελο και μια καλοσύνη που μεταγγίζεται απ’ τα ροζιασμένα δάχτυλά του.

Τα ʹφερε έτσι η ζωή και δεν συνταίριασε να δημιουργήσει οικογένεια, να χαρεί παιδιά και να σκοτιστεί απ’ τα βάσανά τους. Ας πούμε πως αυτό το ξεπέρασε.
Κείνο που τον αναστατώνει είναι η μοναξιά των γιορτών. Έξω να λαμποκοπάει ο τόπος και στην καρδιά του σκοτάδια. Κόσμος παντού, χαμόγελα, ευχές.
Κι αυτός σιωπηλός, μαραμένος, μελαγχολικός. Καταφυγή η ταβέρνα και το κρασάκι, που όχι μόνο ευφραίνει την καρδιά του, αλλά πολλές φορές λευτερώνει το νου του.
Στα καλά του με την πρώτη καμπάνα στον Ευαγγελιστή Λουκά. Κι η ψυχή θέλει τη θεραπεία της.
Χωρίς να μετράει τις μέρες έφτασαν οι γιορτές. Η καρδιά του σφίγγεται.
Μπορεί να εισπράττει του κόσμου τις ευχές, όμως κάτι του λείπει. Τίποτα δεν αλαφραίνει τη μοναξιά, τίποτα δε γεμίζει την κενότητα της ματιάς του. Μέσα του παγωνιά. Τώρα όλα τέλειωσαν.
Να μπορούσε ν’ αλλάξει τη ζωή του; Να μπορούσε να φέρει το γιορτάσι μέσα του.
Αναμμένα κεράκια που φέγγουν στο δρόμο του, να θερμαίνουν το παράπονό του.
Να μπορούσε να ξημερωθεί στις αγκάλες των δικών του ανθρώπων. Να μπορούσε…
(Υ.Γ. Πριν από δυο περίπου χρόνια μου ζητήθηκε να γράψω ένα μικρό κείμενο για ένα ημερολόγιο που θα εκδιδόταν. Το κείμενο θα έπρεπε να αναφέρεται σε μια χαρακτηριστική μορφή της Θήβας. Χωρίς δεύτερη σκέψη μου ήρθε στο μυαλό ο αγαπημένος μας μπάρμπα Θανάσης. Βέβαια, το κείμενο γράφτηκε αλλά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, μιας και το ημερολόγιο έμεινε στη σκέψη. Και τώρα να που μ’ αυτό το κείμενο αποχαιρετώ τον φίλο μου μπάρμπα, έτσι ήθελε να τον αποκαλώ, Θανάση. Εμβληματική μορφή, ανήσυχο πνεύμα, θηβαιολάτρης, δημιουργικός, φιλικός. Είχα την τύχη να ζήσω κοντά του πολλά χρόνια, να εξερευνήσουμε μαζί την πόλη, να διδαχτώ από το γνωστικό πλούτο του, να βγω πλούσιος σε γνώσεις και εμπειρίες. Τον ευγνωμονώ. Πλήρης ημερών εν μέσω πανδημίας μας άφησε. Διακριτικά κι αθόρυβα πήρε το δρόμο της αιωνιότητας. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας μπάρμπα Θανάση.)»

-Αθανάσιος Καραπέτσας. Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας.
[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ «ΡΑΔΙΟ ΘΗΒΑ»]
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ