
ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΥΡΩΝ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ, [ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΚΑΔΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΡΚΗΣ]
[ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΥΡΩΝ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ.
+ΔΕΥΤΕΡΑ 5/12/2022-ΩΡΑ 5.00 μ.μ. -ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΚΑΔΜΟΥ & ΔΙΡΚΗΣ)-ΩΡΑ 6.00 μ.μ. -Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ-ΟΣΙΟ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗ (ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΑΟ)
+ΤΡΙΤΗ 6/12/2022 -ΩΡΑ 7:00 π.μ. ΕΟΡΤΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ, ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ, ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΑΟ.]
Το ενοριακό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού. ή αλλιώς του “Παππού” όπως χαριτωμένα τον αποκαλούν οι περίοικοι, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κάδμου και Δίρκης και είναι το νεώτερο χρονικά κτισμένο ενοριακό εκκλησάκι από τα υπόλοιπα οκτώ που ανήκουν στην Ενορία μας.
Η περιφανής ιστορική πόλη των Θηβών , φημισμένη κατά τον Παυσανία (2ος μ.Χ. αι.) για τα πολλά ιερά της, παρέδωσε την πνευματική σκυτάλη στη νέα πίστη του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Λυτρωτή μας Κυρίου Ιησού Χριστού, γαλουχημένη στα νάματα του θεικού λόγου του Αποστόλου των εθνών Παύλου,του ακολούθου του,Λουκά του Ευαγγελιστού και του Διαδόχου του Ρούφου του εκλεκτού,του και πρώτου Επισκόπου της με αποτέλεσμα όπου υπήρχε ειδωλολατρικό ιερό, να δημιουργηθεί ένα νέο χριστιανικό λατρευτικό θυσιαστήριο.

Είναι αδύνατο να χρονολογήσει κανείς το πότε θεμελιώθηκε ο πρώτος Ναός επ ονόματι του λαοφιλέστατου Αγίου της αγάπης και της φιλανθρωπίας, Αγίου Νικολάου στο χώρο αυτό.
Οι μαρτυρίες όμως των παλαιοτέρων περιοίκων, αναφέρουν ότι στα χρόνια πριν τη γερμανική κατοχή , ο μακαριστός ευλαβής κ. Πη(ου)λιόπουλος, πατέρας της κ.Στέλλας Βουρδουμπά, ανήγειρε με έξοδά του ένα απλό μονόχωρο προσκυνητάρι προς τιμήν του Αγίου, όπως και στο ακριβώς επόμενο τετράγωνο, αυτό του Αγίου Χαραλάμπους.

Λόγω των σεισμών του 1981, το εκκλησάκι υπέστη ζημιές οπότε το 1990-1991 με απόφαση του τότε Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Προέδρου αυτού, αειμνήστου π. Βασιλείου Παπαευσταθίου,θεμελιώθηκε και κατασκευάστηκε αυτό το οποίο σήμερα αντικρύζουμε, χωρίς να λείψουν δυστυχώς αντιδικίες και ιδιοτελή ιδιωτικά γειτονικά συμφέροντα…
Το εκκλησάκι με την ευλογία του Αγίου Νικολάου κατάφερε να σταθεί και να αποτελέσει ένα ”πνευματικό καταφύγιο” για την ευρύτερη περιοχή.
Είναι τρίκλιτο, διακοσμημένο εξωτερικά με σκαπιτσαριτσή πέτρα.

Εσωτερικά μονόχωρο, αγιογραφήθηκε με παραστάσεις από τη ζωή του Αγίου Νικολάου (βόρεια πλευρά), του μαρτυρίου του Αγίου Στεφάνου(νότια πλευρά),αλλά και μορφές ολόσωμων Αγίων, από το Χαλκιδέο Αγιογράφο Γεώργιο Μπουζούνη (της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και μαθητή του Αγιογράφου Κ.Ξυνόπουλου) από το 1991, έως το 1999, ο οποίος παράλληλα αγιογραφούσε και το ενοριακό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους.
Σε αυτό το γραφικό μας Παρεκκλήσιο λοιπόν, τελούμε κάθε χρόνο τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου, με Αρτοκλασία και σύντομη ομιλία, ενώ λόγω στενότητος χώρου, ο Εόρτιος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, τελούνται στον κεντρικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας μας.