Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Επίκαιρες Πνευματικές Αναζητήσεις » ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

-Του Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ Νεκταρίου (Τσίλη)
Η Εορτή της Πεντηκοστής στον ιουδαικό κόσμο ήταν ουσιαστικά ένα αγροτικό φεστιβάλ που σήμαινε την αρχή του θερισμού. Η εορτή ονομάσθηκε Πεντηκοστή από τους ελληνιστές Εβραίους.
Την περίοδο του Ναού οι Εβραίοι την ημέρα της Πεντηκοστής προσέφεραν τους πρώτους καρπούς του θερισμού στο Ναό μαζί με δύο ψωμιά φτιαγμένα από σιτάρι και μαγιά. Στην Ραββινική περίοδο η εορτή συνδέθηκε με την λήψη του Νόμου στο όρος Σινά. Αυτήν την ημέρα το έθιμο ήθελε να διαβάζουν το Βιβλίο της Ρουθ.Υπάρχουν μερικοί όμορφοι συμβολισμοί οι οποίοι συνδέουν την Εβραϊκή Πεντηκοστή με την Χριστιανική Πεντηκοστή.
Αναφέρω μερικούς:
1. Το αίμα του Αμνού λύτρωσε τους Ισραηλίτες από την τυραννία των Αιγυπτίων και οδήγησε τον λαό στο Σινά όπου συνήψε Διαθήκη με τον Θεό.
Το αίμα του Χριστού λύτρωσε τους ανθρώπους από την τυραννία της αμαρτίας και τους οδηγεί στο λόφο της Σιών όπου ο νέος Ισραήλ λαμβάνει το Άγιο Πνεύμα και συνάπτει Νέα Διαθήκη με τον Θεό.
2. Για τους Εβραίους η Πεντηκοστή, η Διαθήκη στο όρος Σινά, είναι η αρχή του Ιουδαϊσμού.
Για τους Χριστιανούς η Πεντηκοστή, η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους στον λόφο Σιών, είναι η αρχή της Εκκλησίας του Χριστού, ή καλύτερα η αρχή της νέας Ιερωσύνης της Νέας Διαθήκης.
3. Οι Εβραίοι την Πεντηκοστή προσφέρουν στον Θεό τους πρώτους καρπούς. Σύμβολο των καρπών της καρδίας του ευσεβούς: ανάγνωση της Γραφής, αγάπη στο Θεό, τήρηση των εντολών, έργα δικαιοσύνης, κλπ.
Οι Χριστιανοί έχοντας λάβει στην Πεντηκοστή το Άγιο Πνεύμα καλούνται να ενεργοποιήσουν την χάρη Του και να αποκτήσουν πνευματικούς καρπούς: αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθότητα, πίστη, πραότητα, εγκράτεια.
4. Την ημέρα της Πεντηκοστής οι Εβραίοι προσέφεραν στον Θεό δύο ψωμιά από σιτάρι. Σύμβολο του Γάμου Θεού και Ισραηλιτικού λαού. Υπήρχε η παράδοση πως το Εβραϊκό Πάσχα ήταν ο Αραββώνας μεταξύ Θεού και Ισραήλ. Η Πεντηκοστή ήταν ο Γάμος, η Διαθήκη, το Συμβόλαιο που ένωνε τον Θεό με τον Ισραήλ.
Στην Χριστιανική Πεντηκοστή το Άγιο Πνεύμα έρχεται να εκπληρώσει τον προφητικό τύπο και να ενώσει τα δύο ψωμιά σε ένα: Τους Ιουδαίους και τους Εθνικούς. Ο Χριστός είναι πλέον ο Νυμφίος ο οποίος νυμφεύεται την όμορφη Νύμφη του, την Εκκλησία, τον Νέο Ισραήλ. Το Βιβλίο της Ρουθ που διαβάζεται στην Εβραϊκή Πεντηκοστή είναι προφητικός τύπος. Ο Βοάζ, Ιουδαίος, νυμφεύεται την Ρουθ, Εθνική.
5. Στην Εβραϊκή Πεντηκοστή εορταζόταν η λήψη του Νόμου στο όρος Σινά. Ο Θεός με το δάκτυλό του έγραψε πάνω σε λίθινες πλάκες τον Νόμο.
Στην Χριστιανική Πεντηκοστή το Άγιο Πνεύμα έρχεται να γράψει με φωτιά τις εντολές του Θεού στην καρδιά των ανθρώπων.
[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ »Nektarios Tsilis»]
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ