Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Επίκαιρες Πνευματικές Αναζητήσεις » Για τις αρρώστιες της ψυχής δεν ανησυχούμε όσο πρέπει να ανησυχούμε

Για τις αρρώστιες της ψυχής δεν ανησυχούμε όσο πρέπει να ανησυχούμε

Για τις αρρώστιες της ψυχής δεν ανησυχούμε όσο πρέπει να ανησυχούμε

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης (†)
Στο απολυτίκιο του αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, του οποίου σήμερα επιτελούμε τη μνήμη, παρακαλούμε τον Άγιο να πρεσβεύει στον Κύριο για την άφεση των αμαρτιών μας.
Θα περίμενε κανείς ότι από ένα τόσο μεγάλο ιατρό, όπως είναι ο άγιος Παντελεήμων, θα ζητούσαμε την ιατρεία των σωματικών ασθενειών. Αλλά η Εκκλησία ζητάει την ίαση των ψυχικών ασθενειών, των παθών, οι οποίες πολλές φορές είναι η αιτία των σωματικών ασθενειών, και οι οποίες είναι και οι χειρότερες. Διότι οι μεν σωματικές ασθένειες μπορεί να κάνουν και καλό στον άνθρωπο – ψυχικό καλό – και να τον οδηγήσουν σε μετάνοια, αλλά οι ασθένειες της ψυχής, τα πάθη δηλαδή, αυτά οδηγούν στον αιώνιο θάνατο. Γι’ αυτό και πρώτο μέλημα των Χριστιανών, και ιδίως των Μοναχών, πρέπει να είναι ο συνεχής αγώνας για την κάθαρση από τα πάθη και την ίαση των ψυχικών αρρωστημάτων.
Αν εμφανιστεί μία αρρώστια σοβαρή και ανίατη, πολύ ανησυχούμε και ψάχνουμε να βρούμε τους κατάλληλους γιατρούς, τα κατάλληλα φάρμακα, τα κατάλληλα νοσοκομεία. Ακόμη και στο εξωτερικό ζητούμε να πάμε, για να γίνουμε καλά. Αλλά για τις αρρώστιες της ψυχής δεν ανησυχούμε όσο πρέπει να ανησυχούμε. Και ασφαλώς όλοι μας, και εμείς οι εκ του τάγματος των Μοναχών, δεν είμαστε υγιείς κατά πάντα. Υπάρχουν και σε μας αρρωστήματα ψυχικά, τα οποία γνωρίζουμε και δεν χρειάζεται να τα επισημάνουμε.
Καλό είναι λοιπόν με πολύ πόνο να παρακαλέσουμε τον Άγιο Θεό, πριν φύγουμε από αυτόν τον κόσμο – διότι μετά θα είναι αργά – να μας θεραπεύσει η Χάρη του Θεού τις διάφορες ασθένειες της ψυχής μας, πρεσβείαις των Αγίων, της Θεοτόκου, και κυρίως του σήμερα εορταζομένου μεγάλου ιατρού της ανθρωπότητος, του αγίου Παντελεήμονος.
(1988)
Από το βιβλίο: † Αρχιμανδρίτου Γεωργίου, Ομιλίες σε Εορτές Αγίων (των ετών 1981-1991) Β’. Έκδ. Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου, Άγιον Όρος 2016, σελ. 244.
 
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ