Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ωφέλιμα » Χωρίς κατηγορία » Ελληνικό καλοκαίρι…

Ελληνικό καλοκαίρι…

Ελληνικό καλοκαίρι

Με μια φέτα καρπούζι και ένα κομμάτι τυρί… Φαγητό μπορεί να μην είχαμε, το καρπούζι όμως δε μας έλειπε. Πάντα, δίπλα στον καπνό φυτεύαμε και 3 στρέμματα μποστάνι. Εκεί στο σύνορο μποστανιού και καπνού κοιμόμουν, μέχρι να με ξυπνήσουν όταν έβγαινε ο ήλιος. Στην αρχή τρόμαζα από το συνεχές «κρακ» «κρακ»… Σαν ένα πλήθος βατράχων να κοάζει ο ένας μετά τον άλλο… μου φαινόταν τόσο παράξενος ο ήχος… και τόσο απίστευτη η εξήγηση!!!
Τα καρπούζια, λέει, μεγαλώνουν τη νύχτα και καθώς μεγαλώνουν κάνουν αυτό τον περίεργο θόρυβο!!!
Με το που ξυπνούσα, σταματούσαν οι γονείς από το μάζεμα του καπνού για να φάμε. Πρώτα έπρεπε να «βγάλουμε» καρπούζι. Κατέστρεψα πολλά καρπούζια και πολλά φυτά μέχρι να μάθω να «βγάζω» καρπούζι. Να μάθω να ξεχωρίζω από το θόρυβο αν είναι φτασμένο ή όχι. Φτασμένο, όχι παραφτασμένο ή μισοάγουρο… Γιατί το καρπούζι για να είναι νόστιμο πρέπει να το κόψεις την 40ή ημέρα από τη μέρα που θα βγει το άνθος και οπωσδήποτε το πρωί, πριν βγει ο ήλιος. Αλλιώς χάνει τη δροσεράδα του, δεν τρώγεται. (Και επίσης να είναι και φρεσκοκομμένο. Γι’ αυτό και επιλέγουμε, όταν αγοράζουμε, καρπούζι που το κοτσάνι του να είναι χλωρό).
Τόσο πολύ μου άρεσε το καρπούζι που πριν βάλω κάτι άλλο στο στόμα έτρωγα πρώτα μια φέτα καρπούζι και ας ήξερα ότι η προειδοποίηση θα επαληθευτεί. «Φάε πρώτα κάτι, λίγο τυρί, και μετά καρπούζι, θα πονάς…». Τι αφόρητος πονόκοιλος… Και όταν μετά, τα καλοκαίρια έβλεπα στο πρωινό των ξενοδοχείων τους ξένους να τρώνε καρπούζι ένιωθα πάντα να με πονά η κοιλιά…
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μας μάθανε να τα τρώμε μαζί καρπούζι και τυρί… Κάποια στιγμή, έμαθα ότι «πρόκειται για ένα πολύ καλό συνδυασμό καλίου (καρπούζι), και νατρίου (τυρί) που εξασφαλίζει την ισορροπία αυτών των δύο ηλεκτρολυτών»…
Ηρακλής Κακαβάνης
https://atexnos.gr
 
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ