Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Λατρευτικές Εκδηλώσεις » Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα » ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 ΚΑΙ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΝΑΟ ΜΑΣ!

Ἀγαπητοὶ μας αδελφοί, η ευλογία της Παναγίας μας αποτελεί τον πνευματικό «πλούτο» της Ελλάδας μας αφού από τη μια άκρη της ως την άλλη, η παρουσία Της είναι αισθητή, ζωντανή, παραμυθητική! Τα πάμπολλα ονόματά Της σε κάθε τόπο προσδίδουν μια προσωπική σχέση μαζί Της, ανάλογα τον τόπο, τον τρόπο,τα θαυμαστά σημεία επέμβασής Της! Για αυτό κι εμείς  αἰσθανόμαστε  βαριὰ  τὴν πνευματικὴ κληρονομία  που παραλάβαμε ἀπὸ τοὺς προγόνους μας, για τὸ πανσεβάσμιο Ἱερὸ Κειμήλιο, τη θαυματουργή αποστολοχάρακτη ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας που ἡ Ἱερὰ παράδοση ἀποδίδει   στον Ἰδρυτὴ τῆς Τοπικῆς μας  Ἐκκλησίας, Άγιο Απόστολο και Εὐαγγελιστῇ Λουκᾷ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τελέσουμε το ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ  προς τιμήν Της, δηλαδή την τέλεση κάθε πρωί (7:00 έως 9:15πμ) Όρθρου-Θείας  Λειτουργίας, στον κεντρικό Ναό μας (εκτός από την 6η Αυγούστου, Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου που λειτουργούμε στο ομώνυμο ενοριακό μας Παρεκκλήσιο που εορτάζει).Καθημερινά λοιπόν, κατά την διάρκεια του Όρθρου ο Εφημέριος μας, μνημονεύει πλειάδα ονομάτων στην Αγία Πρόθεση,  ζώντων αλλά και κεκοιμημένων, τα οποία έχουμε γράψει με ευανάγνωστα γράμματα -μόνο τα βαπτιστικά- στο ειδικό φυλλάδιο που τυπώνουμε και σας μοιράζουμε , ενώ σεβαστό μέρος των χρημάτων που θα προσφερθεί, θα διατεθεί και σε αναξιοπαθούντες αδελφούς και οικογένειες.
 «Στην Αγία Πρόθεση (Προσκομιδή) για κάθε όνομα ο Ιερεύς βγάζει πάνω στο Άγιο Δισκάριο μια μικρή «μερίδα»(ψίχουλο). Οι μερίδες των πιστευσάντων στον Χριστό αδελφών μας ,τίθεται δίπλα στον Άγιο Άρτο του δισκαρίου και λαμβάνουν κατά τρόπο μυστικό, πλούσια ωφέλεια από την σταυρική θυσία του Κυρίου ! Στο Άγιον Όρος και αλλού ,διακριτικοί πνευματικοί και άξιοι λειτουργοί είδαν το θαύμα αυτό της βοηθείας των ζώντων και των κεκοιμημένων ψυχών με τα μάτια της πίστεως! Στο τέλος, όταν γίνεται η συστολή των Τιμίων Δώρων, όλες οι μερίδες που υπάρχουν πάνω στο Άγιο Δισκάριο  εισέρχονται στο Άγιο Ποτήριο όπου υπάρχει το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, μαζί με τις μερίδες της Παναγίας, των Αγγέλων και των Αγίων. Και την ώρα που εμβαπτίζει ο Ιερεύς τις μερίδες ζώντων και κεκοιμημένων μέσα στο Άγιο Αίμα εύχεται: «απόπλυνον Κύριε τα αμαρτήματα των ενθάδε μνημονευθέντων δούλων σου ,τω Αίματι σου τω Αγίω». Δηλαδή ,ξέπλυνε Κύριε με το Αίμα σου το Άγιο τις αμαρτίες όλων αυτών (ζώντων και κεκοιμημένων),που εδώ δια των μερίδων μνημονεύθηκαν!»
«Έτσι λοιπόν οι ψυχές των προσφιλών μας προσώπων «δροσίζονται» , ενισχύονται, παραμυθούνται και ωφελούνται σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες από τους Βίους των Αγίων μας στα Συναξάρια τους, έως και την πρόσφατη παράδοση της Εκκλησίας μας. Οι ίδιες ψυχές κατά την Αγία Γραφή αδυνατούν να αυτοβοηθηθούν και να μετανοήσουν, η αγάπη όμως γι΄αυτές κι οι προσευχές μας, κάμπτουν το θείο έλεος και τις ωφελούν».!
 Ευλογημένη είναι η οικογενειακή συνήθεια να προσφέρουμε τα «δώρα» της αγάπης και της λατρείας μας: (πρόσφορα, νάμα, λάδι, λαμπάδες, θυμίαμα, καρβουνάκια)για  να τελεσθεί Θεία Λειτουργία, αφού πρώτα συνεννοηθούμε με τον Εφημέριο μας για την ημέρα που θα την  τελέσουμε.
Κάθε απόγευμα (6:30 έως 8:15 περίπου),τελούνται οι Ακολουθίες: του ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ και του ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΑ (ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ) Μικρή και Μεγάλη εναλλάξ, (με σύντομη ομιλία) για την Γλυκειά Μεγάλη Μάνα μας Παναγιά, όπου ο Εφημέριος μας μνημονεύει πάλι μπροστά στην Θαυματουργή Εικόνα Της -μυστικώς-τα ονόματα (μόνο των ζώντων).
Τα γνήσια και συνειδητά μέλη της Εκκλησίας μας, γνωρίζουν να τιμούν  πάντοτε τους Ευεργέτες τους. Αυτό είναι δείγμα καλλιεργημένων  Χριστιανών, αξίων φωτόμορφων παιδιών της Εκκλησίας μας. Επειδή όμως παρατηρείται ενίοτε μια κάμψη στην αντιπελάργηση προς την Ευεργέτιδά Παναγιά μας, αξίζει με διάθεση πατρικής και ποιμαντικής ευθύνης να τονίσουμε τα εξής:
α)  Ας ρυθμίσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα, ώστε  τούτες της θεοτοκονοσταλγικές  ημέρες, να ανταποκριθούμε –κατά το δυνατόν- σαν «λειτουργικές υπάρξεις»- κάθε πρωί στο 15 Λειτουργό και κάθε απόγευμα στις Παρακλήσεις ως ελάχιστη ένδειξη Θεοτοκοφιλίας, – χωρίς να επιλέγουμε την προσέλευση μας μόνο στη Μικρή και όχι στην Μεγάλη Παράκληση.-
β) Δεν μας τιμά να κανονίζουμε τις διακοπές μας μέσα στις ευλογημένες αυτές ημέρες και μάλιστα στο αποκορύφωμα του Τριήμερου Εορτασμού Της… Δεν είναι δείγμα υγιούς πίστεως ,αλλά περιφρόνησης το να θυμόμαστε την Παντοϊκετεύουσα Παναγιά μόνο στην ανάγκη μας και όχι όταν η Ενορία μας σαν πνευματική οικογένεια Την εορτάζει, προφασιζόμενοι δικαιολογίες και «προφάσεις εν αμαρτίαις» όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια προσέρχονται πιστοί και από άλλα μέρη της πατρίδας μας,να Την τιμήσουν στο δικό μας Ναό!..….
γ) Αυτές οι 15 θεομητορικές ημέρες με την καθιερωμένη νηστεία όλης της οικογενείας, την εσωτερική κάθαρση μέσα από την Ιερά Εξομολόγηση και τη συμμετοχή μας στην Θεία Ευχαριστία, είναι μια μικρή θυσία που εξασφαλίζει πνευματικό μισθό και ευλογία σε μας και την οικογένεια μας!
~Ο π. Γεώργιος θα εξομολογεί το αργότερο μέχρι 31 Ιουλίου.  
δ) Οι ενορίτισσες, μα και όσες κυρίες επιθυμούν, ας προθυμοποιηθούν και ας ρυθμίσουν το πρόγραμμα τους, ώστε την Δευτέρα 8 Αυγούστου στις 9:30 π.μ. να καθαρίσουν και να ευπρεπίσουν το Ναό μας. 
ε)Όσες οικογένειες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ (Αγρυπνίας, Εσπερινού, Θείας Λειτουργίας), παρακαλούνται να ενημερώσουν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ώστε να υπολογίσουν την παραγγελία του Άρτου για  τον Πανηγυρικό τριήμερο Εορτασμό της Μεγάλης Μάνας Παναγιάς! Ο άρτος να είναι οπωσδήποτε συσκευασμένος σε ατομικό σακουλάκι.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022
  • ΔΕΤΡΕΡΑ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ 7:00 π.μ. -ΟΡΘΡΟΣ- ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ)
  • ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1/8 ΩΡΑ 6:30 μ.μ. -ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ  ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ Η ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ (ΕΝΑΛΛΑΞ ΜΙΚΡΗ ή ΜΕΓΑΛΗ)
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΩΡΑ 7:30μ.μ. -ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΕΝΟΡ. ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ.
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΩΡΑ 6:30 π.μ. ΕΟΡΤΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ & ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ  Ι. ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ.  -ΩΡΑ 8 μ.μ. -ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ – ΠΑΡΑΚΛΗΣΗΣ
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΩΡΑ 9:30 π.μ.  ΜΕΤΑΛΗΨΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ Α.Μ.Ε.Α. ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ -ΩΡΑ 8:00 μ.μ. Η ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΙΕΡΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΜΑΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ. ΘΑ ΨΑΛΛΕΙ Ο «ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΩΝ» ΜΕ ΧΟΡΑΡΧΗ ΤΟΝ  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ  ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΣΑΡΟΥΧΑ.
  • ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  -ΩΡΑ 7:30 μ.μ.  ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, ΟΜΙΛΙΑ, ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ. ΩΡΑ 8.45 ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΩΡΑ 7.00 π.μ. ΕΟΡΤΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ, ΟΜΙΛΙΑ. ΩΡΑ 7.00 μ.μ. ΜΕΘΕΟΡΤΙΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ. ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ – ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΤΗΣ.
 
Ολοκάρδιες οι ευχές μας η Μεγαλόχαρη Παναγιά  να  μας αξιώσει να την τιμήσουμε επάξια και φέτος!
Ο Εφημέριος  σας
π. Γεώργιος
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ