Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ιερός Ναός » ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ » ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

metamorfositoysotiros

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΟΥ ΚΑΙ ΜΠΙΝΙΑΡΗ)

+ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΘΗΒΩΝ (ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΟΥ ΚΑΙ ΜΠΙΝΙΑΡΗ)
+ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/8/2022 -ΩΡΑ 7.30 μ.μ. ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ.
+ΣΑΒΒΑΤΟ 6/8/2022 -ΩΡΑ 6.30 π.μ. ΕΟΡΤΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ -ΕΥΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ- ~ΩΡΑ 7.00 μ.μ. ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Η’ ΜΑΤΘ) ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ.
~ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
Το Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται μέσα στο ιστορικό κέντροτης πόλεως των Θηβών και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Επαμεινώνδου (ανατολικά), Μπινιάρη Μ. (βόρεια, στο ύψος των αριθμών 3-5) και μεταμορφώσεως (νότια) και αποτελεί ένα από τα εννέα γραφικά Παρεκκλήσια της Ενορίας μας.

Έχει ρυθμό απλής (νησιώτικης) βασιλικής και είναι σχεδόν όλο αγιογραφημένο από το Ευάγγελο Ντάρδα και τους συνεργάτες του από το 2006, με εικονογραφικές παραστάσεις:
α)Της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στην κόγχη του Ιερού Βήματος (όπως στην αντίστοιχη κόγχη του Καθολικού της Ιεράς Μονής Σινά).

metamorfositoysotiros6

β)Τους Προφήτες με την «Πλατυτέρα» Παναγιά στο «τύμπανο» της κόγχης.
γ)Εικονογραφικά θέματα από την Παλαιά Διαθήκη.
δ)Θέματα από τη ζωή του Κυρίου μας που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Γαλιλαίας.
Στον ίδιο χώρο μαρτυρείται παλαιότερος Ναός ο οποίος δυστυχώς έως την ανέγερση του υπάρχοντος, είχε καταστραφεί ολοσχερώς….
Μοναδικό τεκμήριο και μαρτυρία αποτελούσε η αγία Τράπεζα -που είχε απομείνει- με ένα ταπεινό ακοίμητο καντηλάκι που οι περίοικοι φρόντιζαν να ανάβει καθημερινά…

metamorfositousotiros

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΓΧΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ (ΧΕΙΡ ΕΥΑΓΓ. ΝΤΑΡΔΑ 2006)
Όταν ανέλαβε εφημεριακά καθήκοντα ο μακαριστός π. Βασίλειος Παπαευσταθίου,το 1951, διηγείτο ο ίδιος πως τον συγκίνησε το θέαμα που αντίκρυσε κατά την πρώτη ξενάγησή του στην Ενορία, βλέποντας τη μακαριστή Ξένη Στεφανάκη να κατεβαίνει δύο τρία σκαλιά για να ανάψει το καντηλάκι της αγίας Τραπέζης ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχε δυστυχώς σκουπιδότοπος…
Η ανέγερσή του λοιπόν θεωρήθηκε επιβεβλημένη και ολοκληρώθηκε το 1961 με ομόφωνη απόφαση του τότε εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού μας, με Πρόεδρό και πρωτοστάτη τον αείμνηστο π. Βασίλειο και με τη βοήθεια ενός ευλαβούς Αξιωματικού (Μοιράρχου) της τότε Χωροφυλακής,του Νικολάου Χατζημιχάλη που διέμενε στο γειτονικό σπίτι της οικογενείας Νικολάου Σκούρτη και συνέβαλε τα μέγιστα λόγω των γνωριμιών του για την προμήθευση αναγκαίων υλικών για την ανέγερσή του και ασφαλώς με τη συνδρομή των ενοριτών και συμπολιτών μας.

metamorfositoysotiros3

Ανατρέχοντας στην εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας οφείλουμε να διατυπώσουμε και μία σεβαστή -αλλά όχι κατά πάντα αποδεκτή- άποψη του αειμνήστου Αντωνίου Α.Βασιλείου στο βιβλίο του «Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΝ ΘΗΒΑΙΣ» (1972) ότι στο χώρο του Παρεκκλησίου μας υπήρχε παλαιά Μονή –μάλλον υποννοεί την παλαιά Εκκλησία- της Μεγάλης Παναγίας  που κατελάμβανε εις έκτασιν ολόκληρον το οικοδομημένον σήμερα τετράγωνον’
Επειδή όμως κατά τα έτη 1830-1840 oι εκτάσεις αυταί απεδώθησαν εις κληρούχους Θηβαίους, παρέμεινεν ελεύθερος ο χώρος μόνον του Ι. Ναού, όπου εφυλάσσετο επί αιώνας εν αυτώ η εικών της Μ.Παναγίας…(σελ. 108).
Το αρχοντικό αυτό Παρεκκλήσιό μας, εορτάζει κάθε χρόνο στη μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, (6 Αυγούστου) με τις πανηγυρικές Ακολουθίες:
Την Παραμονή το απόγευμα , του Μεγάλου Εσπερινού, με Αρτοκλασία, Λιτή και Ομιλία, καθώς και την κυριώνυμη ημέρα, του εορτίου Όρθρου,της Αρτοκλασίας και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας με Ομιλία. Λίγο πριν την Απόλυση, ευλογούνται από τον Εφημέριό μας τα σταφύλια και μοιράζονται μαζί με το αντίδωρο στο πολυάριθμο εκκλησίασμα.

metamorfositoysotiros5

Σε όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους τελείται Θεία Λειτουργία κατά τις Μνήμες των Αγίων των οποίων υπάρχουν αντίστοιχες εικόνες τους όπως:
την 1η Σεπτεμβρίου του ΟΣΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΙ,
την 7η Σεπτεμβρίου του ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΣΩΖΟΝΤΟΣ,
την 5η Μα’ί’ου της ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ,
την 7η Ιουλίου της ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, αλλά και σε άλλες έκτακτες περιπτώσεις,

metamorfositoysotiros2

ενώ τελούνται και Μυστήρια Βαπτίσεως -πάντα στο εσωτερικό του-.
Το Παρεκκλήσιό μας κοσμούν ακόμη και οι Εικόνες:
του ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ (8 Δεκεμβρίου),
της ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΛΟΥΚΙΑΣ (13 Δεκεμβρίου)
του ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΙΩΑΝΝΙΝΟΙΣ ΑΘΛΗΣΑΝΤΟΣ (17 Ιανουαρίου),
οι οποίες μεταφέρονται στον κεντρικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας μας για τη Θεία Λειτουργία τις αντίστοιχες ημέρες της Μνήμης τους.
Στο αναφερόμενο εκκλησάκι μας αποτελεί μία ακόμα φωτεινή πυξίδα σε μία διαρκώς μεταβαλλόμενη
κοινωνία σκορπώντας το έκπαγλο φως του Μεταμορφωθέντος Κυρίου και Λυτρωτή μας!

metamorfositoysotiros4

ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΟΥΚΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΣΚΕΙ ΣΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΑΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ (13/12)
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ