Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Επίκαιρες Πνευματικές Αναζητήσεις » ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑEΙΜΝΗΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΕΡΑΡΧΗ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ!

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑEΙΜΝΗΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΕΡΑΡΧΗ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ!

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑEΙΜΝΗΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΕΡΑΡΧΗ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ!

Με αφορμή την αγιοκατάταξη του μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικου, φέρνουμε στο φως ένα ντοκουμέντο σχετικά με το νέο άγιο της Εκκλησίας μας και τον μακαριστό μητροπολίτη Αργολίδος και πρώην Ιεροκήρυκα της Άρτας, Ιάκωβο.
Ο μακαριστός Ιάκωβος πριν γίνει μητροπολίτης Αργολίδος, υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Άρτα. Μάλιστα είχε αποσπάσει τον σεβασμό όλων και ήταν μια σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα στην πόλη της Άρτας αλλά και ολόκληρη την περιφέρεια.Ο Ιάκωβος, ο οποίος υπεραγαπούσε τον Άγιο Καλλίνικο όπως και ο Καλλίνικος εκείνον, συνοδευόμενος πάντοτε από τον Διάκονο κατ’ αρχάς και έπειτα Πρεσβύτερο π. Ιγνάτιο, (μετέπειτα Μητροπολίτη Άρτης), περνούσαν από την Έδεσσα πηγαίνοντας ή ερχόμενοι από το Άγιον Όρος.
Ο μακαριστός Ιάκωβος ως Ιεροκήρυκας τηλεφωνούσε συχνά στον Άγιο Καλλίνικο, τον ρωτούσε διάφορα θέματα και ζητούσε την ευχή του, όταν άρχιζε τα απογευματινά κηρύγματα. Ο Άγιος Καλλίνικος μάλιστα έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον, προκειμένου να προωθηθεί ο Ιάκωβος σε Μητροπολίτη.
Ο Άγιος Καλλίνικος κοιμήθηκε το 1984, χωρίς να αξιωθεί να δει τον Ιάκωβο Παχή ως Αρχιερέα. Η αγάπη του εκφράσθηκε στην διαθήκη του, που τον αναφέρει προσωπικά μεταξύ των αγαπητών του κληρικών και του αφήνει κάποιο από τα αντικείμενα του για ανάμνηση.
​Ο Ιάκωβος εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος το 1985, μετα την κοίμηση του Καλλίνικου, κατά τρόπο θαυμαστό, αφού ούτε ο ίδιος πίστευε για αυτήν.
Η σχέση μεταξύ των δύο εκκλησιαστικών ανδρών φαίνεται και από την αίσθηση την οποία είχε ο μακαριστός Αργολίδος Ιάκωβος ότι ο Άγιος Καλλίνικος μετά την κοίμησή του τον βοήθησε στην ανύψωσή του στον βαθμό του Επισκόπου.
Είναι σημαντικό ένα περιστατικό το οποίο διηγείται γραπτώς ο Πρωτ. Δημήτριος Κωστόπουλος, Εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου Άργους, ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας:
«Την Κυριακή της Πεντηκοστής του 1986 μετά την θεία Λειτουργία, βρέθηκα μαζί με τον μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Ιάκωβο στην Ιερά Μονή Αγ. Μαρίνης, που είναι στον λόφο Λάρισα (Κάστρο) του Άργους.
Σκοπός –μετά από παράκληση των οικογενειών τους– ήταν να «διαβάσει» ο Μακαριστός εξορκισμούς στις δυο θυγατέρες τους, 17 και 18 ετών, που βασανίζονταν χρόνια από δαιμόνια.
Κατά την διάρκεια του «διαβάσματος» τα δαιμόνια χυδαιολογούσαν εις βάρος του Δεσπότη και σέ μια στιγμή το ένα είπε: «Δυό φορές προσπάθησα να σε ξεκάνω ρε, αλλά σε γλίτωσαν η Κυρά σου (η Παναγία) και κείνος ο ξεδοντιάρης ο γέροντας σου (ο μακαριστός π. Αθανάσιος Χαμακιώτης)»!
Ξαφνικά, μετά από λίγο, άρχισαν τα δύο δαιμόνια να κραυγάζουν με τρόμο: «Φύγε, Καλλίνικε, μας καις, μας στραβώνεις, άσε μας ήσυχους, φύγεεε…».
«Τον γνωρίζετε τον Καλλίνικο;» ρώτησε ο μακαριστός Ιάκωβος τα δαιμόνια. «Ναι -αποκρίθηκε το ένα από αυτά- με είχε βγάλει πριν από χρόνια, από ένα νεαρό στο Αγρίνιο».
«Αα -ψιθύρισε ο Δεσπότης- τώρα εξηγείται η υπόθεση…».
Μετά το τέλος των εξορκισμών ο Ιάκωβος διηγήθηκε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης κυρός Καλλίνικος, όταν ήταν ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, του είχε αναφέρει σε κάποια συζήτησή τους, ότι δυο κληρικοί στο Αγρίνιο, κλήθηκαν να προσευχηθούν για έναν νεαρό δαιμονιζόμενο. Μετά την ανάγνωση των εξορκισμών ο ένας έφυγε. Ο άλλος, συμπονώντας τον βασανιζόμενο νέο, έμεινε μαζί του σχεδόν όλη τη νύχτα προσευχόμενος και τελικά το δαιμόνιο έφυγε!
Οι δύο νεαρές δαιμονιζόμενες –όπως μας είχε αναφέρει μετά μερικούς μήνες ο μακαριστός Μητροπολίτης μας– ελευθερώθηκαν από τα δαιμόνια στον τάφο του π. Αθανασίου Χαμακιώτη, όπου είχαν πάει να προσκυνήσουν με υπόδειξη του Δεσπότη. (Άργος 25-4-2013)».
Ο μακαριστός Ιάκωβος είχε πει ότι το δαιμόνιο, μεταξύ των άλλων, είπε:
«Με καίς. Όμως δεν φταίς εσύ, αλλά αυτός που σε έκανε Δεσπότη». Αμέσως ο Ιάκωβος ρώτησε: «Ποιός με έκανε Δεσπότη;» Το δαιμόνιο απάντησε: «Ο Καλλίνικος (ας σημειωθεί ότι η κοπέλα εκείνη δεν γνώριζε τον Καλλίνικο, που είχε πεθάνει πρίν λίγα χρόνια). Αυτός σε αγαπούσε, ήθελε να σε κάνει Δεσπότη, αλλά σε έκανε τώρα που βρίσκεται στον ουρανό. Αυτός με έβγαλε πρίν λίγα χρόνια από έναν άνθρωπο (πράγματι είχε θεραπεύσει έναν δαιμονισμένο) και εγώ τον πολεμούσα σε όλη την ζωή του. Κατόρθωσα να του φάω την σάρκα του (με την αρρώστια), αλλά αυτός λάμπει στον ουρανό. Τον αγίασε το άδειο πορτοφόλι του. Αυτός σε προστατεύει. Αν σε δώ χωρίς αυτόν θα σου κάνω κακό».
Ο ίδιος ο Ιάκωβος έλεγε πολλές φορές ότι η σκηνή αυτή ήταν συγκλονιστική και ανατριχιαστική.

(Με πληροφορίες από argolikospoimin.blogspot.com)
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ