Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Λατρευτικές Εκδηλώσεις » Αρχείο Εκδηλώσεων » Η Ιερά Αγρυπνία της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας

Η Ιερά Αγρυπνία της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/8/2022
-ΩΡΑ 6.30 μ.μ. -Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ.
-ΩΡΑ 8:00 μ.μ. -Η ΠΑΝΔΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΙΕΡΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΜΑΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ!-ΘΑ ΨΑΛΛΕΙ Ο «ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΩΝ» ΜΕ ΧΟΡΑΡΧΗ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΣΑΡΟΥΧΑ.
 
~ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ!~
Η Ιερά Αγρυπνία της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας,συνδέεται ιστορικά με το «ξενύχτισμα» ή την «αγρύπνια» στη χάρη Της, όταν άνθρωποι έρχονταν από τα κοντινά ή πιο μακρινά χωριά με τα γαϊδουράκια της εποχής(!)

κρατώντας »τσόλια»,λεπτές κουβερτούλες,ή διαδρόμους για να ρίξουν στο μαρμάρινο δάπεδο του μνημειακού Ναού ώστε να γείρουν λίγο ξαγρυπνώντας μέσα σε αυτόν, προσφέροντας έτσι μια μικρή »θυσία» εκ μέρους τους,έτσι ώστε ατενίζοντας τη γλυκύτατη και παρακλητική μητρική
μορφή Της, να εκζητήσουν τη θεομητορική Της ικεσία για τα προβλήματα, τις δοκιμασίες ή τις θλίψεις τους ή για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους

agripnia2

 για κάποιο θαυμαστό γεγονός κάποιας ξεχωριστής παρέμβασής Της στη ζωή τους!
Σε κάποια από αυτές τις απλο’ι’κές αγρυπνίες θεραπεύτηκε θαυματουργικά από την Παναγία μας η Ευγενία Βέρδη -Στανέλου η οποία όπως αφηγείτο η ίδια,όταν ήταν μικρό κοριτσάκι και είχαν προσβληθεί από τύφο ο αδελφός της και η ίδια, ο αδελφός της δεν άντεξε και »έφυγε΄΄ για τη όντως ζωή…
Οι δικοί της είχαν ετοιμάσει και τα δικά της ρουχάκια για »το μεγάλο ταξίδι»..
Η μητέρα της όμως βρήκε το κουράγιο να πάρει αγκαλιά την ετοιμοθάνατη κορούλα της που είχε πια χάσει και τις αισθήσεις της και να τρέξει δίπλα στο Ναό που ξαγρυπνούσαν οι προσκυνητές και τη »ρίξει» μπροστά στο προσκυνητάρι Της λέγοντας;» Παναγιά μου εδώ μπροστά σου αφήνω το κορίτσι μου! Αν θες πάρε το κι αυτό, αλλιώς γιάτρεψέ το»!
Και όντως το θαύμα έγινε!!!
-»Ανοιξα τα μάτια μου -έλεγε η κ. Ευγενία (η οποία ξεπέρασε τα 90 χρόνια ζωής!)και το πρώτο που είπα ήταν: »πεινάω θέλω να φάω!»……

agripnia1

Καταλαβαίνει κανείς το παραλήρημα χαράς και συγκίνησης των πιστών από τη θαυμαστή αυτή επέμβαση της Μεγαλόχαρης Παναγιάς μας!
Από τη δεκαετία του 1970 το απλοϊκό »ξενύχτισμα» πήρε τη μορφή εκκλησιαστικής Αγρυπνίας κατά το μοναστηριακό Τυπικό με τη μορφή συνημμένων Ακολουθιών: Εσπερινού, Λιτής, Αρτοκλασίας,Όρθρου και Θείας Λειτουργίας και κατέστη θεσμός για τα δεδομένα της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Σε αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα ο τότε Ιεροκήρυκας και νυν Σεβ/τος Μητροπολίτης Βερατίου π. Ιγνάτιος Τριάντης ο οποίος σε συνεργασία με το μακαριστό Εφημέριο του Ναού μας π.Βασίλειο Παπαευσταθίου και με τη συμμετοχή καλλιφωνoτάτων ιεροψαλτών -όπως ο μακαρ.Γεώργιος Μπλούτης- έδωσαν ιδιαίτερη εκκλησιασιτκή χροιά σε αυτήν!
Τα τελευταία χρόνια η Θεομητορική Αγρυπνία της Μεγάλης Παναγιάς μας απέκτησε πάνδημο χαρακτήρα ,με συμμετοχή σεβαστών Πατέρων από τον τόπο μας, μα και από άλλες Μητροπόλεις και κυρίως πλήθους πιστών που προσέρχονται κατακλύζοντας τον μνημειακό Ναό Της και προσμένουν καρτερικά μέχρι το τέλος της Θείας Λειτουργίας!

agripniap

Σας αναμένουμε!
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ