Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Επίκαιρες Πνευματικές Αναζητήσεις » «Της Παναγίας Αχράντου, Υπερευλογημένης…»

«Της Παναγίας Αχράντου, Υπερευλογημένης…»

«Της Παναγίας Αχράντου, Υπερευλογημένης…» καταλήγει σε αυτό το ωραίο: «Εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα»

«Της παναγίας, αχράντου, υπερευλογημένης, ενδόξου δεσποίνης ημών, Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, μετά πάντων των Αγίων μνημονεύσαντες, εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα.»
Ερμηνεία: Ας επικαλεσθούμε την παναγία, άχραντη, ευλογημένη, ένδοξη κυρία μας Θεοτόκο και αειπάρθενο Μαρία, μαζί με όλους τους Αγίους, κι ας αφήσουμε ο καθένας μας κι όλοι μαζί τον εαυτό μας κι όλη μας τη ζωή στο Θεό μας Ιησού Χριστό.«Της Παναγίας Αχράντου, Υπερευλογημένης…» καταλήγει σε αυτό το ωραίο: «Εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα». Τι ωραίο που είναι αυτό, πάλι, χριστιανοί μου! Αυτό είναι ένα μεγάλο φάρμακο για την ταλαίπωρη ζωή μας.
Κάποτε, όταν ήμουν νεαρός, πήγα στο γραφείο ενός ενάρετου και επιφανούς, πράγματι, κληρικού, που καταγόταν από την Καλαμάτα, του μακαριστού πατρός Επιφανίου Θεοδωροπούλου. Και πάνω από το γραφείο του είδα ένα μεγάλο κάδρο που έγραφε: «Η υψίστη φιλοσοφία» και από κάτω έλεγε: «Εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα»!
Πραγματικά, χριστιανοί μου, είναι ύψιστη φιλοσοφία και μεγάλη θεολογία και φάρμακο για την ζωή μας αυτό που ακούμε από τον Ιερέα. Να τι μας λέει: Όλα μας τα προβλήματα και τις αγωνίες μας για τον εαυτό μας και για τους ανθρώπους της οικογένειάς μας, όλα-όλα να τα ακουμπήσουμε στον Χριστό! Αυτό είναι το φάρμακο για το άγχος της ζωής.
Γιατί, που αλλού να τα ακουμπήσουμε, χριστιανοί μου, τα προβλήματά μας; Όλοι είναι αδύναμοι, γιατί είναι άνθρωποι, γιατί έχουν και αυτοί προβλήματα. Αλλά φροντίζει για μας ο παντοδύναμος Ιησούς Χριστός και λοιπόν: «Εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα»!

Ο Γόρτυνος Ιερεμίας
Από το βιβλίο του Ιερομ. Γρηγορίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – Σχόλια»
Μηνιαίο περιοδικό «Ο ΤΗΡΩΝ»
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ