Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Πνευματικά Κείμενα » Επίκαιρες Πνευματικές Αναζητήσεις » ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

+ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/10/2022 -ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. -ΩΡΑ 7.00 π.μ. -ΕΟΡΤΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ, ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ».
Κατά την Αγρυπνία (Παννυχίδα) στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο Άγιος Ανδρέας (πρόκειται για τον Άγιο Ανδρέα τον κατά Χριστόν σαλό – εορτάζει στις 28 Μαΐου) και ο συμπαρών μαζί του Επιφάνιος, είδαν στις 4 τη νύκτα την Παναγία να περιστοιχίζεται από χορό προφητών, αποστόλων και αγγέλων και να απλώνει το μαφόριόν της και να σκεπάζει τους χριστιανούς από τους επαπειλούντας εκείνες τις ημέρες κινδύνους.Ο λαός της Βασιλευούσης, περίτρομος από την απειλή των Αγαρηνών, επήρε θάρρος από το παραπάνω όραμα, το οποίο περιληπτικά αναφέραμε και άντλησε ελπίδα, η οποία τους οδήγησε στην απαλλαγή από τον κίνδυνο των επιδρομέων.
Από τότε καθιερώθηκε ως μια από τις Θεομητορικές Εορτές “όθεν εδόθη ημάς του φυγείν απ’ αυτών η Σκέπη, δι’ ης ως διά θυρεού φυλαττόμεθα εκ των βελών αβλαβείς”, λέγει σχετικά το τροπάριο.
Αλλά και ημείς οι Ελληνες έχουμε ήδη ένα πρόσθετο και πρόσφατο λόγο προσφυγής προς την Παναγία για τους επικρεμασθέντες πάνω μας κινδύνους αλλοφύλους, όπως έγινε και το 1940 με τους Ιταλούς και το ιστορικό ΟΧΙ την 28ην Οκτωβρίου.
Μία περίπτωση, που σημειώθηκε όταν μια μεγάλη χώρα, η Ιταλία, επιβουλεύτηκε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας ελευθερία.
Μια επιβουλή και ταπεινή πρόκλησις για τη χώρα μας, η οποία αποκρούστηκε θαρραλέα και νικηφόρως. Αυτήν τη νικηφόρο έκβαση πανηγυρίζει το έθνος μας ευχαριστώντας συγχρόνως την Παναγία μας, την Υπέρμαχο Στρατηγό, για τη Σκέπη και Προστασία Της στο Γένος μας.

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῆς Σκέπης σου Παρθένε, ἀvuμνοῦμεν τάς χαρίτας, ἣν ὡς φωτοφόρον νεφέλην, ἐφαπλοῖς ὑπὲρ ἔννοιαν, καὶ σκέπεις τὸν λαόν σου νοερῶς, ἐκ πάσης τῶν ἐχθρῶν ἐπιβουλῆς. Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι· Δόξα τοῖς μεγαλείοις σου Ἁγνή, δόξα τῇ θείᾳ Σκέπῃ σου, δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς σου, προμηθείᾳ Ἄχραντε.

[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ON LINE»]
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ