Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ιερός Ναός » ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ » ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

+ΠΕΜΠΤΗ 10/11/2022 -ΩΡΑ 6.00 μ.μ.-ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ,ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ.-ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΘΕΙΣΗΣ -ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ- ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ.
+ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/11/2022 -ΩΡΑ 7.00 π.μ. ΕΟΡΤΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ, ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ,ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.-ΩΡΑ 6.00 μ.μ. -ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ.]
Το Ενοριακό γραφικό ενοριακό Παρεκκλήσιο του ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ, βρίσκεται στα δυτικά του κέντρου της ιστορικής πόλεως των Θηβών, στην περιοχή Παραπόρτι, σε παράπλευρο δρόμο της περιφερειακής οδού Κασσάνδρου, -η οποία συνδέει την πόλη μας με τον κορμό της Ηπειρωτικής Ελλάδας και την Πελοπόννησο.
Αποτελεί ένα από τα εννέα ενοριακά μας Παρεκκλήσια και βρίσκεται σε μία εξαιρετικά πευκόφυτη τοποθεσία, από την οποία χαίρεται κανείς μια υπέροχη θέα, ατενίζοντας να ξανοίγεται μπροστά του μια όμορφη πλευρά της πόλης μας!
Κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1980, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον αείμνηστο Λεωνίδα Π. Σταμάτη (με συμβολ.πράξη στις 10/3/1975), προς την Ενορία της Μεγάλης Παναγίας-Αγίου Δημητρίου Θηβών, όταν Εφημέριος ήταν ο μακαριστός Ιερέας π.Βασίλειος Παπαευσταθίου.
Στον ίδιο χώρο, υπήρχε και διατηρείται μέχρι σήμερα το παλαιό πρώτο μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Μηνά, το οποίο είχε λαξευθεί κυριολεκτικά μέσα σε ένα μικρό μονόχωρο σπήλαιο(!) χωρίς να είναι δυνατή η χρονολόγησή του.
Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιών περιοίκων, ο σπηλαιώδης Ναίσκος, τα χρόνια του ελληνο-ιταλογερμανικού πολέμου, χρησίμευσε σαν ασφαλές αδιόρατο φυσικό αντιαεροπορικό καταφύγιο, αλλά και σα διαχρονικό πνευματικό καταφύγιο πολυαρίθμων συνανθρώπων μας που έβρισκαν εδώ την παρηγοριά και την ανακούφιση μέσα από την πνευματική περισυλλογή.
Λόγω του ότι η χωρητικότητα του παλαιού σπηλαιώδους Ναίσκου δεν επέτρεπε τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών, το τότε Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού μας, συναποφάσισε τη δεκαετία του 1980 την κατασκευή του προαναφερθέντος νέου Παρεκκλησίου.
Είναι ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής, με χαρακτηριστικό γύψινο Τέμπλο ‘’θηβαικού τύπου’’, το οποίο κοσμείται από εικόνες του αειμνήστου συμπολίτου και ενορίτου μας αγιογράφου Χριστοφόρου Τσανάκα (1982 έως 1983).
Στο όμορφο αυτό Παρεκκλήσιό μας, τελείται κάθε χρόνο, το απόγευμα της 10ης Νοεμβρίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία-Ομιλία και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου που καθιερώθηκε το 2014, ενώ ανήμερα (11 Νοεμβρίου) τελείται ο εόρτιος Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία και Ομιλία, ενώ το απόγευμα τελείται ο Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Μηνά και την επομένη, εορτή των Αγίων: Ιωάννου του Ελεήμονος και Νείλου του Ασκητού, τελείται πάλι στο εκκλησάκι μας η Θεία Λειτουργία.
Δεύτερη μεγάλη εορτή που τελούμε στο Παρεκκλήσιό μας, είναι αυτή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου,(20 Ιουλίου) του οποίου η εικόνα έχει προσφερθεί από παλαιό ομώνυμο Σύλλογο δωρητών, και τιμούμε με Πανηγυρικό Εσπερινό-Αρτοκλασία, αλλά και εόρτιο ‘Ορθρο-Θεία Λειτουργία-Αρτοκλασία την κυριώνυμη ημέρα.
Είθε η αγιομαρτυρική ευλογία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, να σκέπει και να διαφυλάσσει και αυτή την ξεχωριστή ενοριακή μας γωνιά και να προστατεύει κάθε ευλαβικό προσκυνητή ώστε να ‘’μηνάει’’ (=φανερώνει) -κατά το όνομά του-, το θέλημα του Κυρίου στη ζωή μας!
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ