Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Τα ζώα της φάτνης
+ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
– ΩΡΑ 4:00-6:00 μ.μ. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ, ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΕΟΡΤΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ «ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΦΥΓΗ» ΜΑΣ.
Aν προσέξουμε την εικόνα της Γέννησης του Χριστού, παιδιά, θα δούμε πως εκεί στη φάτνη, δηλαδή στο στάβλο των ζώων που γεννήθηκε, πως τα ζώα που υπήρχαν εκεί ήταν δύο. Ένα γαϊδουράκι κι ένα βόδι. Αυτά του φέρθηκαν στοργικά και με τα χνώτα τους Τον ζέσταιναν, αφού κανένας άνθρωπος δεν πρόσφερε στην Παναγία και τον Ιωσήφ το σπίτι του, ούτε και κάποια άλλη φροντίδα.Όμως γιατί ήταν αυτά τα δύο ζώα και όχι κάποια άλλα; Κατ’ αρχήν αυτό που πρέπει να πούμε είναι πως, οι Προφήτες που μίλησαν εκατοντάδες χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός και περιέγραψαν τον τρόπο και τον τόπο της γέννησής του, είπαν πως θα γεννηθεί ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο ζώα (είναι ο προφήτης Ησαΐας και ο Προφήτης Αββακούμ). Την εποχή εκείνη, όπως και στις μέρες μας ακόμη σε κάποια ορεινά και φτωχά χωριά, το γαϊδουράκι το χρησιμοποιούσαν για μεταφορικό μέσο.
Έτσι βλέπουμε την Παναγία, συνοδευόμενη από τον Ιωσήφ, πάνω στο γαϊδουράκι, να πηγαίνει από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ, εκεί που θα γινόταν η απογραφή του πληθυσμού, όπως είχε διατάξει ο αυτοκράτορας. Τότε που η Παναγία μας είχε τον Χριστό μέσα στην κοιλιά της.
Μετά τη γέννηση του Χριστού, είπε ο Άγγελος στον Ιωσήφ, να πάρει την Παναγία και τον νεογέννητο Χριστό και να φύγουν για την Αίγυπτο, επειδή ο Ηρώδης ήθελε να Τον σκοτώσει. Και τότε με το γαϊδουράκι πάλι έφυγαν και πήγαν εκεί.
Αργότερα ο Χριστός ξανανέβηκε στο γαϊδουράκι για να μπει στα Ιεροσόλυμα με τους μαθητές Του, τότε που ο κόσμος τον προϋπάντησε στρώνοντας τον δρόμο με τα βαϊα από τους φοίνικες. Μάλιστα το γεγονός αυτό το γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαίων, που είναι μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα.
Καλά το γαϊδουράκι, θα πείτε. Το βόδι γιατί; Λέγεται ότι το βόδι το είχαν πάρει μαζί τους η Παναγία και ο Ιωσήφ, για να μπορέσουν, αν χρειαζόταν, να καλύψουν τα έξοδά τους. Σκέφτηκαν δηλαδή πως, αφού θα έφευγαν και θα πήγαιναν σε ξένο τόπο (από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ όπως είπαμε), κι επιπλέον η Παναγία ήταν στις μέρες της για να γεννήσει, έπρεπε
να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους. Χρήματα δεν είχαν, ή είχαν πάρα πολύ λίγα. Έτσι πήραν και το βόδι τους μαζί, για να το πουλήσουν αν υπήρχε ανάγκη.
Όμως το βόδι είναι και κάτι άλλο. Είναι σύμβολο της θυσίας του Χριστού. Είναι «ο μόσχος ο σιτευτός», όπως λέγεται. Δηλαδή το καλοθρεμμένο μοσχάρι που είναι έτοιμο να θυσιαστεί για τη σωτηρία των ανθρώπων. Έτσι με αυτό το σύμβολο ο Χριστός ήθελε να πει πως γεννήθηκε για να θυσιαστεί αργότερα για μας, για όλους τους ανθρώπους της γης.
Άρα αυτά τα δύο ζώα, το γαϊδουράκι και το βόδι, είναι αυτά που πήραν μαζί της η Παναγία και ο Ιωσήφ πηγαίνοντας στη Βηθλεέμ, και όλοι μαζί, μπήκαν σ’ έναν άδειο στάβλο όταν έφτασαν εκεί. Σ’ εκείνον ακριβώς το στάβλο, κι εκείνη τη βραδιά που πήγαν, γεννήθηκε ο Χριστός.
Καλά Χριστούγεννα παιδιά…
Από το περιοδικό «Παιδικά Φτερουγίσματα»
Πηγή
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ