Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Home » Ωφέλιμα » Χωρίς κατηγορία » ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΑΝΑΠΑΥΘΗΚΕ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ,Ο ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΕΛΛΙΟΥ “ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚ ΦΟΥΡΝΑ” ΚΑΡΕΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΙΛΟΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!

~ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ!

Εκδήμησε ο Ιερομόναχος Αναστάσιος από το κελλί του Διονυσίου του εκ Φουρνά.
Ο Γέροντας κοιμήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022 το βράδυ.

Ο ιερομόναχος Αναστάσιος καταγόταν από το Παντείχιον της Κωνσταντινούπολης.
Έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου το 1977 και από το 1982 εγκαταβίωνε στο Ιερό Κελλί Τιμίου Προδρόμου «Διονυσίου εκ Φουρνά» στις Καρυές, κτίτωρ του οποίου είναι ο μέγας διδάσκαλος της αγιογραφικής τέχνης ιερομόναχος Διονύσιος ο εκ Φουρνά των Αγράφων (περ. 1670-1745).

Συνεχίζοντας την παράδοση του ιστορικού Κελλιού περί την τέχνην, διακονούσε με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ζωγράφιζε, έγραφε και καλλιεργούσε τον κήπο του Κελλιού.
Εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια, Βόλο, Αγιά, Αθήνα καθώς και στην Κωνσταντινούπολη, την Μόσχα, το Ελσίνκι και την Γρανάδα.
Εξέδωσε τα κάτωθι λευκώματα – πονήματα: «Αθωνικά Δίπτυχα» (2000), «Από τον Σεπτέμβριο έως τον Αύγουστο» (2004), «Κωνσταντινούπολις, Παράκληση στην Παυσολύπη» (2011) ενώ προσφάτως κυκλοφόρησε το νέο του έργο υπό τον τίτλο «Όρθρος Βαθύς, το πώς η φθορά τη ζωή νικάται» (2016).

Το 2007 προχώρησε στην επανέκδοση του περισπούδαστου έργου «Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης» (περ. 1728-1733) του ιερομονάχου Διονυσίου του εκ Φουρνά, το οποίο αποτελεί επί τρεις και πλέον αιώνες πολύτιμο εγχειρίδιο και μοναδικό έργο αναφοράς για όσους επιθυμούν να μυηθούν στην τέχνη της αγιογραφίας.
Ο ιερομόναχος Αναστάσιος ήταν ένας δημιουργός ναΐφ, ασπούδαστος κι αυτοδίδαχτος.
Όπως συνήθιζε να λέει και ο ίδιος, ζωγράφιζε για να απαλύνει τη ροή του χρόνου.

Οι ζωγραφιές του, αυγοτέμπερες και πλαστικά, με τα λαϊκά τους μορφολογικά στοιχεία, διακατέχονται από την εσωτερική του ανάγκη να μεταβάλλει σε εικόνες όλα τα βιώματα του.
Η Αγιορειτική Εστία παρουσίασε πολλές φορές το έργο του μακαριστού Ιερομονάχου Αναστασίου, διοργανώνοντας προσωπικές εκθέσεις με το έργο του.
Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2016 παρουσίασε στους εκθεσιακούς χώρους του κτιρίου Νεδέλκου την έκθεση με τίτλο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μνήμες και Βίωμα», ενώ ακολούθησε η έκθεση «Από την Πόλη στον Άθω» που παρουσιάστηκε στα Γρεβενά την άνοιξη του 2019 και μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.
Συμμετείχε επίσης με έργα του στις ομαδικές εκθέσεις της Αγιορειτικής Εστίας «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία» & «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός».


[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ”]

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ