Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Home » Ιερός Ναός » ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ » ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ

AGIOS ATHANASIOS 3

+ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ (ΚΑΔΜΟΥ & ΟΙΔΙΠΟΔΟΣ)
+ΤΡΙΤΗ 17/1/2023 -ΩΡΑ 5.00 μ.μ. -ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ, ΟΜΙΛΙΑ.
+ΤΕΤΑΡΤΗ 18/1/2023 -ΩΡΑ 7.00 π.μ. -ΕΟΡΤΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ,ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ,ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
Το Ενοριακό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κάδμου και Οιδίποδος στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, υπήρχε εδώ Διοικητήριο και παράλληλα κατοικία του Τούρκου Διοικητή (Αγά) της πόλης, στη δούλεψη του οποίου βρισκόταν κάποια χριστιανή την οποία ο ίδιος σεβόταν και εκτιμούσε, επιτρέποντάς της να τηρεί τα της πίστεώς της καθήκοντα.

‘Οταν αποχώρησαν οι Τούρκοι από την πατρίδα μας, της άφησε παρακαταθήκη ένα μέρος του οικοπέδου που κατείχε και αυτή έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου τον οποίον φαίνεται πως ιδιαίτερα ευλαβείτο.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η όλη περιοχή αγοράστηκε από την επιφανή οικογένεια Κοντογιώργου εκ των οποίων η Μαρίκα και μία αδελφή της διατήρησαν ή και επεξέτειναν το Ναίδριο στο χώρο που υπήρχε.
Από το 1951 που ανέλαβε τα ινία της Ενορίας ο τότε νέος Εφημέριος πατήρ Βασίλειος Παπαευσταθίου,ενέταξε το Εκκλησάκι στα έργα άμεσης αποκατάστασης και με τη συνδρομή της μακαριστής Μαρίκας Κοντογιώργου πήρε την τελική του μορφή.
AGIOS ATHANASIOS 4
Εσωτερικά κοσμείται από κτιστό-γύψινο Τέμπλο κοσμείται με αξιόλογες Εικόνες, ξύλινο αναλόγιο ψαλτών, παγκάρι κ.ά..
Στο εκκλησάκι αυτό λειτούργησε σε δύσκολες εποχές Σχολείο (Γυμνάσιο), καθώς και Κατηχητικές Ομάδες Εργαζομένων Νέων.
Τη δεκαετία του 1980. που αναστηλωνόταν ο κεντρικός Ναός της Μεγάλης Παναγίας- Αγίου Δημητρίου,από τις φθορές του φοβερού σεισμού του 1981, λόγω απαγόρευσης λειτουργίας του,η όλη η λειτουργική δραστηριότητα μεταφέρθηκε στο Εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου -και αργότερα στο Ναό του Πολιούχου μας Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους.
Τη διετία 2005- 2007 κατέστη βασική ανάγκη ανακατασκευής του Παρεκκλησίου μας, διότι λόγω της φθοροποιού υγρασίας, οι αλλοιώσεις (σοβάδες,ρωγμές,κ.α.),ήταν εμφανείς και επικίνδυνες (κομμάτι σοβά έπεσε από την οροφή λίγο πριν τον Εσπερινό του Αγίου (17/1/2005), και ως εκ θαύματος δε θρηνήσαμε συνανθρώπους μας!)και μετά από εργασιακό κόπο και μόχθο πολλών συνεργείων, με τη βοήθεια και συνδρομή του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου , των ενοριτών, περιοίκων και δωρητών-χορηγών, φθάσαμε στην ξεχωριστά ευφρόσυνη ημέρα της Ακολουθίας του Αγιασμού των Θυρανοιξίων, από τον τότε Ποιμενάρχη μας και νυν Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, στις 30 Απριλίου 2007.
΄Εκτοτε το ενοριακό μας Παρεκκλήσιο αποτελεί ένα από τα εννέα πνευματικά ενοριακά ΄΄καταφύγιά ”μας!
Στη Μνήμη των εικονιζομένων Αγίων, τελείται Θεία Λειτουργία, πρωτίστως στις δύο βασικές Εορτές του Αγίου Αθανασίου, (18 Ιανουαρίου και 2 Μαίου, με Πανηγυρικό Εσπερινό και Αρτοκλασία την Παραμονή), της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου), Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου και 27)του Αγίου Παντελεήμονος,αλλά και της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (28 Ιουλίου).
Ας είναι διαρκής η πνευματική ευλογία και αδιάλειπτη ικεσία του Αγίου Αθανασίου σε όλους μας!
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ