
ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ
+ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΜΑΣ! (ΚΑΔΜΟΥ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ)
[+ΠΕΜΠΤΗ 9/2/2023 -ΩΡΑ 5.00 μ.μ. -ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ,ΟΜΙΛΙΑ.
+ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/2/2023 -ΩΡΑ 7.00 π.μ. -ΕΟΡΤΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ,ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ,ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΑΟ)]
Το ενοριακό παρεκκλήσιο του ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παναγιώτου Δράκου και Κάδμου και είναι το νεώτερο χρονικά κτισμένο από τα υπόλοιπα οκτώ που ανήκουν στον ενοριακό μας χώρο.
Ο περιηγητής και χρονογράφος Παυσανίας (2ος αι. μ Χ.) αναφέρει στις »Περιηγήσεις» του ότι »η επιφανής πόλις των Θηβών είχε πολλά ιερά». Φαίνεται λοιπόν ότι με την επικράτηση της πίστης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όπου υπήρχε παλαιό ειδωλολατρικό ιερό, εγκαινιάστηκε ένα χριστιανικό θυσιαστήριο για να λατρεύεται ο αληθινός Θεός μας.

Διασώζονται μαρτυρίες ότι από τις αρχές τουλάχιστον του 20 ου αιώνα, υπήρχε ένα ταπεινό εικονοστάσι επ’ ονόματι του Αγίου Χαραλάμπους,στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου, μόλις ένα τετράγωνο από το σπίτι που διέμεινε η οικογένεια του μακαριστού Γέροντα παπα Εφραίμ Κατουνακιώτου (κατά κόσμον Παπανικήτα),
όταν μετακόμισε από το Αμπελοχώρι Θηβών στη Θήβα για να σπουδάσουν τα παιδιά στα σχολεία της πόλης μας.
Στα προ της γερμανικής κατοχής χρόνια, η ευλάβεια του μακαριστού κ. Πη(ου)λιόπουλου, πατέρα της κ.Στέλλας Βουρδουμπά,με δικά του έξοδα ανήγειρε ένα απλό μονόχωρο προσκυνητάρι προς τιμήν του Αγίου.

Οι σεισμοί του 1981 το τραυμάτισαν όμως ανεπανόρθωτα οπότε το 1986,με απόφαση του τότε εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με παρότρυνση του μακαριστού π.Βασιλείου Παπαευσταθίου, ο οποίος ευλαβείτο ιδιατέρως τον Άγιο, ανεγέρθηκε αυτό το οποίο αντικρίζουμε σήμερα.
Είναι ναός σταυροειδής, τρίχωρος με τέσσερεις κολώνες στο μέσο οι οποίες βαστάζουν τον κομψό του τρούλο.
Εξωτερικά κοσμείται με πέτρινες πλάκες,δίλοβα κομψά παράθυρα και και άλλα στοιχεία παρμένα από το μνημειώδη κεντρικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας μας,έτσι ώστε μερικοί να το ονομάζουν χαριτολογώντας και «μικρή Παναγία».
Στην πρωτοβουλία αυτή, συνέτεινε πολύ και η γειτονική οικογένεια του αειμνήστου Επαμεινώνδου Σωτηρίου, η οποία κατά το μακαριστό π. Βασίλειο »όχι μόνο δε διεκδίκησε, ούτε δημιούργησε κανένα πρόβλημα στην ανέγερση και επιμέλειά του, αλλά βοήθησε τα μέγιστα με κάθε τρόπο- γι αυτό με πρωτοβουλία της, τοποθετήθηκε και αναθηματική επιγραφή -εις μνήμην μητρός μου- στη βορειοδυτική του πλευρά,από το μακαριστό Φώτιο Σωτηρίου και βέβαια εξ ονόματος συμπάσης της οικογενείας του , καθώς και η οικογένεια Νάκου η οποία εκείνη την περίοδο πούλησε ένα σπίτι της μεγάλης ιδιοκτησίας που κατείχε στη γειτονική περιοχή του εκκλησιδίου μας και με τα χρήματα αυτά συνέβαλλε στην ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσής του -εις μνήμην της μητρός αυτού Φωφώς Νάκου-όπως διαβάζουμε και σε επιγραφή στη νοτιοδυτική του πλευρά.
Μεγάλη όμως ήταν και η ηθική και οικονομική προσφορά των ενοριτών αλλά και παρεπιδημούντων Θηβαίων για το εκκλησάκι μας αυτό, όχι μόνο στην ανέγερσή του αλλά για τον όλο εξοπλισμό καθώς και στην σχεδόν πλήρη αγιογράφησή του, με εικονογραφημένες μορφές Αγίων, Παραστάσεων από τη ζωή του Κυρίου μας και διακοσμητικών σχεδίων, από το Χαλκιδέο Αγιογράφο Γεώργιο Μπουζούνη, (της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και μαθητή του Αγιογράφου Κ.Ξυνόπουλου), έως και σήμερα.
Υπολείπονται ελάχιστες ακόμα μορφές Αγίων και παραστάσεων που σίγουρα θα καλυφθούν από τη φιλοτιμία των πιστών μας.
Στο Παρεκκλήσιό μας τελούμε κάθε χρόνο την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού του Αγίου Χαραλάμπους με Αρτοκλασία και σύντομη ομιλία, αλλά παράλληλα τιμούμε και τον Άγιο Ζήνωνα τον ταχυδρόμο, εικόνα του οποίου βρίσκεται στη νότια πλευρά του και είναι αφιέρωμα των Ταχυδρομικών Υπαλλήλων της πόλης και της Επαρχίας μας.
Ο εόρτιος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Αγίου,λόγω μικρής χωρητικότητος του εκκλησιδίου, τελούνται στον κεντρικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας μας.


