Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Αρχική » Ωφέλιμα » Ορθόδοξος Συναξαριστής » ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΘΗΒΑΙΟΥ ΑΓΙΟΥ

ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΘΗΒΑΙΟΥ ΑΓΙΟΥ

agios grigorios

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ -ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΘΗΒΑΙΟΥ ΑΓΙΟΥ: ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (ΥΠΑΤΗΣ) ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ!

-ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ:
-Ο Ιερομάρτυρας που σφαγιάστηκε με το Άγιο Ποτήριο στο χέρι -Του Γεράσιμου Ι. Βασιλείου.
Σήμερα η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Γρηγόριου Μητροπολίτου Νέων Πατρών (μεσαιωνικό όνομα της σημερινής Υπάτης Φθιώτιδας).
Ενός από την πληθώρα νεομαρτύρων αγίων της Εκκλησίας μας καθώς σφαγιάστηκε από τους Τούρκους το 1711 έμπροσθεν της Αγίας Τραπέζης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Υπάτης, κρατώντας το Άγιο Δισκοπότηρο κατά την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.
Για το βίο του πληροφορίες λαμβάνουμε από τον «Ἀνέκδοτο Κώδικα τῆς Μητροπόλεως Νέων Πατρῶν» όπου αναφέρονται για τον ιερομάρτυρα τα εξής: «Ὕστερα ἀπό αὐτόν (τόν Ἰωάσαφ) ἐχειροτονήθει (ἐπίσκοπος) ὁ Θηβαῖος κύρ Γρηγόριος, σπουδαῖος, ἐφημέριος τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας, τόν ὁποῖον μέσα εἰς τήν Μητρόπολιν τόν ἐφόνευσαν εἰς τήν ἁγίαν Τράπεζαν οἰ κατοικοῦντες ἀλλόφυλοι τήν παραμονήν τοῦ Ἀκαθίστου, βαστώντας τό ποτήριον εἰς τό χέρι, καί ἦτον παρόντες πολλοί χριστιανοί τῶν χωρίων ὁποῦ ἐφιλεύοντο˙ ἐφονεύθη τό ᾳψια’ (1711) ἔτει».
Από το κώδικα συμπεραίνουμε ότι η καταγωγή του αγίου ήταν από τη Θήβα, υπήρξε εφημέριος της Μεγάλης Εκκλησίας και η ποιμαντορία του χαρακτηρίζεται σπουδαία προς το υπόδουλο ποίμνιο του. Το σύντομα περιγραφόμενο μαρτύριο του λειτουργούντος ιεράρχου, βαστώντας το άγιο δισκοπότηρο, μπροστά στα μάτια του πολυπληθούς εκκλησιάσματος και ενώπιον της Αγίας Τραπέζης συνιστά συγκλονιστικό γεγονός.
Ο Άγιος τιμάται στην Υπάτη το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου με Θεία Λειτουργία στον τόπο του μαρτυρίου του, είναι ένας από τους τρεις Αγίους της Υπάτης και ανήκει στην χορεία των Φθιωτών Αγίων.
-Του Γεράσιμου Ι. Βασιλείου, για το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΚΗΠΟ'' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ "ΠΕΡΙΒΟΛΙ" ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ!

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις νέες μας δημοσιεύσεις μέσω email.

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΙΣΙΑΣ