
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ 1826!
ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ (20/4/2023) ΩΡΑ 7.00 π.μ. -ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΟΡΘΡΟΣ, ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ (ΠΕΡΙΦΕΡ.ΟΔΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 25-27)
Το ημερολόγιο γράφει 18 Απριλίου 1826. Μεγάλο Σάββατο.
Με το που πέφτει το σκοτάδι, Τούρκοι αρχίζουν και βάζουν φωτιές σε διάφορες γειτονιές και σημεία του Ηρακλείου.
Ένα οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης για τη μεγάλη επίθεση που ετοιμάζεται στον ναό του Αγίου Μηνά. Μέσα στον ναό, όχι στο σημερινό, επιβλητικό Μητροπολιτικό Ναό που εγκαινιάστηκε το 1895, αλλά στον παλιότερο μικρό ναό που είχε εγκαινιαστεί το 1735 βρίσκεται πλήθος πιστών.
Οδεύοντας προς το ξημέρωμα πια της Κυριακής του Πάσχα, λίγο πριν το “Χριστός Ανέστη”, και ενώ το συγκεντρωμένο τουρκικό πλήθος ετοιμάζεται μανιασμένο να εφορμήσει μέσα στον ναό και να σφάξει τους ανυποψίαστους χριστιανούς, ξαφνικά, σύμφωνα με την παράδοση, εμφανίζεται μπροστά τους ένας έφιππος γέρος. Το απρόσμενο θέαμα πανικοβάλλει τους συγκεντρωμένους Τούρκους. Έντρομοι αρχίζουν και εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.
Παρακολουθούν με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως και ετοιμάζονται το ξημέρωμα να υποδεχτούν την Κυριακή του Πάσχα. Ανυποψίαστοι τελείως για το μακελειό που έρχεται, καθώς έξω από τον ναό βρίσκονται συγκεντρωμένοι οπλισμένοι Τούρκοι με χατζάρες και πολύ άγριες διαθέσεις. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, στην οποία οι Τούρκοι, οργισμένοι από τις επιτυχίες των επαναστατημένων Ελλήνων, προβαίνουν συχνά σε λεηλασίας και σφαγές κατά των χριστιανών.
Είχε προηγηθεί μάλιστα η σφαγή της 24ης Ιουνίου 1821, όταν και οι Επίσκοποι Χανίων, Κνωσού, Χερρονήσου, Λάμπης, Σητείας κ.ά. εσφαγιάστηκαν στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού του Ηρακλείου, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά.
Οδεύοντας προς το ξημέρωμα πια της Κυριακής του Πάσχα, λίγο πριν το “Χριστός Ανέστη” και ενώ το συγκεντρωμένο τουρκικό πλήθος ετοιμάζεται μανιασμένο να εφορμήσει μέσα στον ναό και να σφάξει τους ανυποψίαστους χριστιανούς, ξαφνικά, σύμφωνα με την παράδοση, εμφανίζεται μπροστά τους ένας έφιππος γέρος.
Μια σεβάσμια μορφή, όπως αναφέρει η παράδοση, που έμοιαζε πολύ στον αρχηγό των Τούρκων Αγιά Αγά. Το απρόσμενο θέαμα πανικοβάλλει τους συγκεντρωμένους Τούρκους. Έντρομοι αρχίζουν και εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.
Ο καβαλάρης προστάτης της πόλης, Άγιος Μηνάς, τους τρέπει σε φυγή και το σχέδιο της σφαγής ακυρώνεται. Οι πιστοί φεύγουν αλώβητοι, ενώ στον ναό θα μείνει μόνος τους ο τότε Μητροπολίτης Καλλίνικος, που συνέχισε κανονικά τη Θεία Λειτουργία. Το πλέον εντυπωσιακό όσο και παράδοξο; Το θαύμα που μόλις έχει λάβει χώρα από τον Άγιο Μηνά θα αποκαλυφθεί από τους ίδιους τους Τούρκους!
Η παράδοση αναφέρει ότι μέσα στο σκοτάδι οι στρατιώτες που ήταν έτοιμοι να σφάξουν τους χριστιανούς πέρασαν τον γέρο που τους επιτέθηκε για τον διοικητή τους Αγιάν Αγά. Εξέλαβαν την επίθεση από μέρους του ως ματαίωση του σχεδίου τους και γι’ αυτό τράπηκαν σε φυγή. Όταν όμως αργότερα πήγαν στον Αγά τους για να διαμαρτυρηθούν για το περιστατικό, εκείνος τους διαβεβαίωσε πως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δεν είχε απομακρυνθεί ούτε λεπτό από το σπίτι του.
Τότε οι ίδιοι οι Τούρκοι θεώρησαν το περιστατικό ως θαυματουργή επέμβαση του Πολιούχου και προστάτη της πόλης Αγίου Μηνά. Εκείνοι δηλαδή που ήταν έτοιμοι να σφάξουν και να λεηλατήσουν γνωστοποίησαν το περιστατικό και το θαύμα! Μάλιστα, από εκείνο το περιστατικό κι έπειτα κατέχονταν από δέος για τον Άγιο Μηνά και προσέφεραν δώρα στον ναό του. Το θαύμα του Αγίου Μηνά το Πάσχα του 1826 θα μεταφερθεί στόμα με στόμα από άκρη σε άκρη της Κρήτης. Μετά από χρόνια, οι επίσκοποι του νησιού αποφασίζουν το θαύμα αυτό να εορτάζεται επισήμως κάθε χρόνο την Τρίτη της Διακαινησίμου.
Κατά τον όρθρο δίνονται στους πιστούς κεριά, τα οποία καλούνται να ανάψουν λίγο πριν την ανάγνωση του Ευαγγελίου, δηλαδή τη στιγμή που οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη σφαγή. Κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα, 197 χρόνια μετά, πλήθος πιστών προσέρχονται με ευλάβεια και ανάβουν κερί στον μικρό ναό του Αγίου Μηνά, για να τιμήσουν τη μνήμη του θαύματος. Οι χιλιάδες κάτοικοι του Ηρακλείου που βρίσκονται κάθε χρόνο εκεί πιστοποιούν την αγάπη και τον σεβασμό της πόλης προς τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Μηνά.
[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ “ekklisiaonline.gr”]