Ι. Ν. «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Home » Ιερός Ναός » ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

This slideshow requires JavaScript.

Το Ενοριακό Μουσείο μας -μοναδικό στην περιοχή μας- βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του Ενοριακού Πνευματικού και Πολιτιστικού μας Κέντρου ”ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΦΥΓΗ” απέναντι ακριβώς από τον μνημειώδη Ναό μας.Όλα τα εκθέματα αποτελούν αντικείμενα θείας Λατρείας και προέρχονται από τον Κεντρικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, τα εννέα ενοριακά  Παρεκκλήσιά μας,αλλά και από ιδιωτικές συλλογές που ολοπρόθυμα δωρήθηκαν σε αυτό.

 

Αξίζει κανείς να το επισκευθεί και να θαυμάσει την εκκλησιαστική-ενοριακή, αλλά και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας αφού εκτίθενται
 Ευαγγέλια,(17 ου και 18 ου αιώνα τα παλαιότερα),
 Απόστολοι (αποστολικά αναγνώσματα)
 ιερατικά και  λειτουργικά  βιβλία,
 Αντιμήνσια,(1811 το παλαιότερο).
 Ιερά Σκεύη,(άγια ποτήρια, δισκάρια,αστερίσκοι, λόγχες, λαβίδες),
χρυσοκέντητα καλύματα, Αέρας και ποτηροκαλύματα),
φορητές Εικόνες τόσο από το παλαιό πρώτο ξυλόγλυπτο Τέμπλο του κεντρικού Ναού με βασικότερες, δύο ενεπίγραφες του μακαριστού Μητροπολίτου Θηβών Αθανασίου του Σιφνίου,(1784), όσο και ευάριθμες εικόνες από τα ενοριακά παρεκκλήσια,
θυμιατά, κανδήλες, κολυμβήθρα,
κηροπήγια,μανουάλια,
αφιερώματα (τάματα) της Θεομητορικής Εικόνας,
 Ιερά άμφια,λάβαρα,
απλίκες, πολυέλαιοι,καθώς και πολλά άλλα.
Η δημιουργία του οφείλεται στην ευαισθησία ,αγωνία και το μεράκι μας να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν με ευλάβεια και προσοχή, ώστε να μη γίνουν βορά αρχαιοκαπήλων ή διαρρηκτών,και να τοποθετηθούν όχι σε ένα ψυχρό μουσείο,αλλά σε ένα ναόσχημο χώρο, με κατάλληλη διακόσμηση εμπνευσμένη από τον κεντρικό Ναό μας,ώστε να διατηρηθεί η διαχρονική αξία και ζεστασιά του για κάθε επισκέπτη μας.
Εγκαινιάστηκε μαζί με το υπόλοιπο Ενοριακό μας Κέντρο στις 6/4/2003 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. Ιερώνυμο το Β΄ και έκτοτε έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ομάδες προσκυνητών, σχολείων, συλλόγων  κ.α.
Προετοιμάζεται  ειδικό Λεύκωμα με στα εκθέματα του.
Για την επίσκεψή σας προαπαιτείται επικοινωνία και συνεννόηση με τον Εφημέριό μας π. Γεώργιο.(βλ. πάνω ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ)
Εντεταλμένοι ξεναγοί του Μουσείου μας
Σταύρος Χριστοφοράκης ,Αναγνώστης, Γραμματέας Μητροπολιτικού Γραφείου Θηβών,υποψήφιος κληρικός.
Παναγιώτης Τουλουμάκος,Τελειόφοιτος Αρχιτεκτονικής Σχολής ION MINCU Sibiou,Τομέας Συντήρησης και Αποκατάστασης ιστορικών Μνημείων.