
ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ : «ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΓΕΥΕΤΑΙ Η΄ ΤΗ ΚΟΛΑΣΗ Η΄ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ»
– Κάποτε ο αδελφός μου θα πήγαινε σ’ ένα ξενύχτι να διασκεδάσει. Εγώ πήγα να κοιμηθώ και για να μην τους ενοχλώ πήγα στο στάβλο. Ξέρεις τι ωραία ήταν εκεί; Σαν τη φάτνη. Έκανα την προσευχή μου, κοιμήθηκα και το πρωί σηκώθηκα ξεκούραστος, χαρούμενος, ήρεμος. Ο αδελφός μου ήρθε κατάκοπος, με πρησμένα μάτια, όλο νεύρα. Όχι μόνο δεν ευχαριστήθηκαν, αλλά τσακώθηκαν κιόλας.
Για διασκέδαση να πηγαίνετε σε μια αγρυπνία, ν’ ακούσετε τα ανοιξαντάρια, τον πολυέλεο, ένα χερουβικό. Να μάθετε έτσι, να συνηθίσετε. Γιατί κι αν ακόμη σας οικονομήσει ο Θεός και σας βάλει στον παράδεισο, δεν θα αντέξετε, γιατί εκεί θα ‘ναι όλο μελωδίες αγγέλων, όλο βυζαντινή μουσική! Δεν θα έχει συνηθίσει το αφτί σας και μόνοι σας θα ζητήσετε να πάτε στην κόλαση. Το χωρίο του αποστόλου Ιακώβου «ἕκαστος πειράζεται ὑπὸ τῆς ἰδίας ἐπιθυμίας ἐξελκόμενος καὶ δελεαζόμενος» έχει και εδώ αυτή την έννοια. Με μπουζούκι δεν πας στον παράδεισο.
Είναι αλήθεια πως σήμερα τα καημένα παιδιά δέχονται πολλά χτυπήματα. Τα ζαλίζουν με διάφορες θεωρίες. Δεν βρίσκουν το νόημα της ζωής. Τα πιάνει άγχος και ξεσπάνε στα ναρκωτικά και στη διασκέδαση. Όμως αυτή η κοσμική διασκέδαση μόνο άγχος προσθέτει. Στη ζωή αυτή, ανάλογα με το πώς ζει κανείς προγεύεται ή τη κόλαση ή τον παράδεισο, αν ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.
Εσείς πώς πάτε; Τη βάση την πιάνουμε; Έστω να πιάσουμε ένα 5, γιατί εδώ δεν έχει μετεξεταστέους.
Να συγκρίνετε τους εαυτούς σας με τους αγίους, όπως οι δρομείς κοιτάζουν αυτούς που προηγούνται, ενώ αυτός που πάει πρώτος κοιτάζει μόνο το τέρμα. Αν γυρίσει κάποιος να κοιτάξει πίσω, πάει, έχασε.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: «ΑΓΙΩΝ ΟΡΟΣ» ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ.